Luis Rubiales, polèmiques, àudios i petons

@rfef

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No ha sigut mai un president sigil·lós. Ni tampoc discret i menys ara, després del seu inacceptable petó a Jenni Hermoso després de conquistar Espanya el Mundial femení. Va arribar Luis Rubiales al cim del futbol espanyol fa cinc anys després d’obtenir 80 vots i superar Juan Luis Larrea, que en va aconseguir 56 i va posar fi a l’interinatge que va suposar la marxa d’Ángel Villar, que havia governat de manera absoluta durant gairebé 30 anys (1988-2017) fins que un procés judicial –l’operació Soulé, un cas de corrupció– li va obrir la porta de sortida. Per allà, va entrar l’expresident de l’AFE (Associació de Futbolistes Espanyols), que es va convertir en el màxim responsable de la FEF (Federació Espanyola de Futbol).

Des d’aleshores, el maig del 2018, aquest exjugador professional, que va transitar del Guadix a l’Alacant passant per Mallorca, Lleida, Xerez o Llevant, instal·lat gairebé sempre a Segona Divisió, ha viscut instal·lat en el soroll. Tot just arribar, i tot just 48 hores abans que comencés el Mundial de Rússia 2018, va prescindir del seleccionador, Julen Lopetegui, després d’anunciar el Madrid que l’havia fitxat com a nou entrenador.

Rubiales va destituir de manera dràstica el tècnic i Espanya va presentar-se a la cita mundialista amb Fernando Hierro, que va haver d’abandonar el seu vestit de director esportiu de la federació i col·locar-se, d’un dia per l’altre, el xandall de seleccionador.

La concessió de la Supercopa a l’Aràbia Saudita

Rubiales viu en el conflicte. I ja, pràcticament, des del primer dia en què es va transformar en el president de la FEF. Conflicte esportiu (adeu convuls de Lopetegui, dissensions amb Luis Enrique després del Mundial de Qatar, la ‘rebel·lió de les 15 jugadores’ un any abans que Espanya es cosís a Sydney la segona estrella) i, per descomptat, permanent conflicte institucional.

Les seves baralles dialèctiques amb Javier Tebas, el president de LaLiga, són constants ja que enfronten dos models de gestió de l’esport absolutament contraposats. I a més, conflictes de gestió i diplomàtics, com va quedar demostrat amb la concessió de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita a través de Kosmos, l’empresa que presideix Gerard Piqué.

Aquells àudios que es van filtrar revelaven la complicitat entre el dirigent, que va néixer a les Canàries, però es va criar a Motril (Granada), i el llavors jugador del Barça. «Geri, enhorabona. I no em refereixo ni al partidàs d’ahir ni al teu gol. Ja són més de les 12 i ja és ferm l’acord amb l’Aràbia Saudita. Una abraçada, gràcies per tot i aquí per al que necessitis», li deia Rubiales el setembre del 2019 a Piqué després de tancar-se el pacte, que incloïa una comissió milionària per a l’exblaugrana per connectar-li el negoci amb la nova seu àrab de la Supercopa. 

Víctima d’una «caça preparada»

Instal·lat en el conflicte institucional (sabut és que mai va connectar amb Tebas ni tampoc amb David Aganzo, actual president de l’AFE), capaç també d’eliminar-se les variables que recollia el seu sou perquè no quedés vinculat a un suposat interès personal en què Madrid i Barça arribessin a la final de la Supercopa. Viu en el soroll i s’hi enfronta.

«L’únic que tinc por és que em posin cocaïna al cotxe», va arribar a confessar Rubiales fa poc més d’un any quan va denunciar ser víctima d’«una caça preparada, falsejant la realitat», conseqüència d’«una màfia» que li havia robat informació i converses del seu telèfon mòbil privat quan es va defensar de les acusacions que havia rebut sobre l’acord amb l’Aràbia Saudita.

Reelegit fins al 2024

«Em considero un home valent», va dir llavors en una compareixença davant la premsa que va durar gairebé dues hores i mitja. «Per estar en la meva situació a la Federació no et pot faltar valentia. Sabia que m’atacaria gent poderosa, però no que em traurien informació del meu telèfon», va reconèixer el president de la Federació, el mandat de la qual expira el 2024, ja que va ser reelegit el setembre del 2020 al ser l’únic candidat que s’hi va presentar després de la renúncia d’Iker Casillas a acudir a les urnes.

Notícies relacionades

Polèmiques constants, àudios, amenaces, embolics i, com ell mateix va revelar fa un any, no ha tingut «ni una setmana tranquil·la» en aquesta butaca on va ser Villar durant gairebé tres dècades «perquè tinc acumulades més de 25 querelles de campanya contínua d’erosió, desgast i total desprestigi». I fins i tot baralles familiars perquè el seu oncle Juan, que era cap de gabinet, el va denunciar davant la Fiscalia Anticorrupció per festes amb noies a càrrec de la Federació, una cosa que va ser immediatament desmentida per aquesta entitat.

Rubiales sempre ha sobreviscut. Ara, aquest inacceptable petó a Jenni Hermoso el col·loca en una altra delicada situació.