Futbol femení

La selecció espanyola es disculpa per un vídeo en el qual emula un ball tradicional maori

«Tot just fa uns dies que som a Aotearoa-Nova Zelanda i encara tenim molt per aprendre sobre la seva cultura», va assenyalar una de les jugadores

La selecció espanyola es disculpa per un vídeo en el qual emula un ball tradicional maori
2
Es llegeix en minuts

La selecció femenina de futbol d’Espanya s’ha disculpat aquest dilluns davant la comunitat maori pels seus «errors», enmig de la polèmica desencadenada després de la publicació d’un vídeo en el qual algunes jugadores ballen la ‘haka’, una popular i ancestral coreografia de Nova Zelanda.

En la cerimònia oficial de benvinguda a la ciutat neozelandesa de Palmerston North, on l’absoluta s’allotjarà durant el Mundial de Nova Zelanda i Austràlia, la defensa Ivana Andrés va agrair la càlida acollida i va aprofitar l’ocasió, que coincideix amb la celebració del Matariki, l’Any Nou maori, per «demanar perdó» pels «errors» comesos.

«Gràcies per la gentilesa de dedicar-nos uns minuts d’ensenyament, especialment en un moment tan important com Matariki, en el qual les estrelles anuncien el començament d’un nou any», va dir Andrés.

Va afegir que les 23 jugadores afronten aquest Matariki «amb ànims renovats, desitjoses d’aprendre, de disfrutar, de compartir, d’aconseguir èxits pels nostres encerts», així com «de demanar perdó pels nostres errors per poder ser una mica millors cada dia».

Les declaracions es produeixen dies després de la publicació d’un polèmic vídeo en el qual quatre jugadores –Misa Rodríguez, Jenni Hermoso, Salma Paralluelo i Laia Codina– semblen emular la ’haka’, una ancestral dansa de guerra del poble originari maori que representa l’orgull, la força i la unitat d’una tribu.

Les imatges van generar enuig i crítiques per part dels maoris, que van entendre que es tractava d’una burla a la seva cultura, i la notícia va ocupar la portada dels principals mitjans neozelandesos en els últims dies.

«Tot just fa uns dies que som a Aotearoa-Nova Zelanda i encara tenim molt per aprendre sobre la seva cultura», va recalcar la defensa en el seu breu discurs.

Aquest matí, les jugadores han participat, al costat del seleccionador Jorge Vilda i altres membres del cos tècnic, de l’acte oficial de benvinguda al Mundial femení de futbol, que arrencarà el 20 de juliol.

La delegació espanyola va ser rebuda amb càntics, ritus i danses –inclosa la ‘Haka’– de la cultura maori i va escoltar discursos de suport i acollida d’autoritats i líders de la comunitat, la majoria d’ells proferits en l’idioma maori.

«És un veritable plaer estendre, en el nom de la ciutat de Palmerston North, la nostra més càlida benvinguda a la selecció espanyola», va dir l’alcalde de la localitat, Grant Smith, que va aprofitar per desitjar a ‘la Roja’ «molt èxit» en el torneig.

Per la seva banda, la selecció, representada per Andrés, va regalar als maoris una samarreta d’Espanya, que simbolitza «totes les renúncies, els sacrificis i les victòries que han fet possible disposar avui del privilegi de ser aquí per jugar el Mundial en aquesta terra admirable».

«Aquest escut representa la nostra ‘mana’: la nostra pell, la nostra sang, la nostra suor i les nostres llàgrimes, que confiem, siguin gairebé sempre d’alegria durant les pròximes setmanes», va recalcar la futbolista.

Notícies relacionades

Espanya, que figura en el grup C, debutarà a la cita mundialista divendres vinent contra Costa Rica, en un partit disputat en el Regional Stadium de Wellington. Per al seu segon duel, viatjarà a Auckland, la ciutat més poblada de Nova Zelanda, on s’enfrontarà a Zàmbia el 26 de juliol.

Tancarà la fase de grups novament a l’estadi de Wellington, aquesta vegada en una cita contra el Japó, el 31 de juliol.