ESPANYA-UCRAÏNA (5-1)

La crònica de la semifinal de l’Europeu sub 21: Espanya aixafa Ucraïna i s’enfrontarà a Anglaterra en la final

Efe

3
Marcos López

Amb un extraordinari partit, obligada fins i tot a remuntar, una meravellosa i divertida Espanya va batre Ucraïna (5-1) i es va col·locar en la final de l’Europeu sub-21, en què aquest dissabte (18.00 h) l’espera la increïble Anglaterra, una selecció que ha firmat una trajectòria perfecta: 5 partits, 5 victòries, 10 gols a favor, 0 en contra.

A aquesta intimidatòria selecció anglesa li tocarà enfrontar-se a l’Espanya que té de tot. Un porter (Arnau Tenas) que para; un 9 (Abel Ruiz) que marca i migcampistes amb xut de llarga distància (Oihan Sancet i Aimar Oroz) i curta (Blanco i Sergio Gómez).

Un partit rodó

Un equip rodó que va completar el seu millor partit en el torneig. Cada xut dels jugadors espanyols contenia una lliçó de talent, qualitat tècnica i, sobretot, precisió extrema. Una selecció que es va muntar una festa particular gràcies a un immens catàleg de migcampistes que arriben a gol per tantes i tantes rutes diverses.

Perquè fins i tot en la derrota Espanya no semblava patir. Va ser una derrota fugaç, momentània. Tot just quatre minuts van transcórrer des del gol de Bondarenko, prèvia una gran jugada de Mudrik, el talent ucraïnès per qui el Chelsea ha pagat 100 milions d’euros. Tot just quatre minuts, però prou per demostrar la fiabilitat de la jove selecció de Santi Denia.

Furiosa reacció

Del 0-1 (m. 13) a l’1-1 (m. 17), obra d’Abel Ruiz, un 9 intuïtiu que sap conquistar el seu espai a qualsevol àrea. I de l’1-1 al 2-1 (m. 24) tot just van transcórrer 11 minuts perquè un cacau imponent amb la dreta imponent d’Oihan Sancet va sacsejar la semifinal. Un imponent i precís xut per capgirar un partit que Espanya va tenir perdut durant només quatre minuts.

I quan no se sostenia amb el joc quedaven sempre les mans fiables d’Arnau Tenas, que va firmar una parada prodigiosa en els minuts finals de la primera meitat per mantenir el marcador en el 2-1.

La rabona d’Abel Ruiz

Després, ja iniciada la segona meitat, Ucraïna va reaccionar injectant més ritme i velocitat al seu futbol. Però es van despistar davant una sensacional jugada col·lectiva de l’atac espanyol fins que Abel Ruiz, en una acció digna d’un mag, es va inventar una rabona, antepenúltima escena del 3-1 que va firmar Antonio Blanco. Una altra gardela amb la dreta seca, rotunda, inapel·lable que va arribar, a més, d’un robatori previ de la pilota del mateix Blanco per colar-se a l’àrea ucraïnesa per firmar el tercer gol.

Però no en tenien prou amb aquesta bonica reacció sostinguda per un joc d’extrema qualitat. Ningú es volia perdre la festa. Per això, Aimar Oroz va sortir des de la banqueta per rubricar un gol extraordinari. Un altre des de fora de l’àrea en un exercici d’alta precisió i contundència. Idèntica escena es va viure amb el cinquè gol, que va portar el segell de Sergio Gómez, situat al flanc dret de l’atac. Aimar el va fer des de l’esquerra.

I Ucraïna va acabar desolada perquè li va passar per sobre una Espanya que va vorejar la perfecció. Va consumar una golejada absolutament coral: cinc gols, cinc jugadors diferents.

La fitxa de l’Espanya-Ucraïna (5-1)

Espanya: Arnau Tenas, Víctor Gómez, Paredes, Pacheco, Miranda, Blanco, Álex Baena, Rodri, Oihan Sancet, Sergio Gómez i Abel Ruiz.

Entrenador: Santi Denia

Canvis: Barrenetxea per Rodri (m. 59); Aimar Oroz per Oihan Sancet (m. 59); Gabri Veiga per Álex Baena (m. 76), Adrián Bernabé per Blanco (m. 76); Rodrigo Riquelme per Sergio Gómez (m. 80).

Ucraïna: Trubin, Sitx, Taloverov, Batahov, Vivtxarenko, Brazhko, Nazarenko, Bondarenko, Sudakov, Mudrik i Sikan.

Entrenador: Ruslan Rotan

Canvis: Kaixtxuk per Nazarenko (m. 46); Vanat per Sikan (m. 61); Bragaru per Vivtxarenko (m. 61); Zhelizko per Brazhko (m. 61); Otxeretko per Bondarenko (m. 76).

Gols: 0-1, Bondarenko (m. 13); 1-1, Abel Ruiz (m. 17); 2-1, Oihan Sancet (m. 24); 3-1, Blanco (m. 54); 4-1, Aimar Oroz (m. 68); 5-1, Sergio Gómez (m. 78).

Àrbitre: Eric Lambrechts

Targetes grogues: Blanco (m. 37); Sitx (m. 44);