FUTBOL

Joselu torna a ser el talismà d’Espanya per arribar a la final de la Nations League

Joselu torna a ser el talismà d’Espanya per arribar a la final de la Nations League
4
Es llegeix en minuts
Jordi Gil
Jordi Gil

Periodista

Especialista en esports

ver +

Espanya es va classificar per a la final de la UEFA Nations League de nou amb el famós Pla B com a protagonista. Joselu va entrar en la recta final per liquidar Itàlia.

L’equip novament revolucionari espanyol va sortir amb intensitat, pressionant a dalt i aviat va arribar el primer gol. Gavi va iniciar la pressió, Bonucci es va embolicar i Yéremi li va robar la pilota per definir amb qualitat.

Un gol que havia de donar tranquil·litat a Espanya, però va passar el contrari. Itàlia es va animar i va posar dels nervis els jugadors espanyols fins al punt que Le Normand va cometre un innocent penal per mans a centre de Zaniolo. El debutant hispanogal ni va protestar.

Immobile va enganyar Unai Simón, va posar les taules i el duel es va asserenar. Espanya va agafar més la pilota, movent-se al ritme de Rodri, tot i que sense trobar la profunditat. Un problema que sembla etern per a ‘la Roja’.

La idea era circular amb rapidesa fins a trobar un espai per la banda, on Jesús Navas va ser el més incisiu. Això sí, sense arribar a generar perill amb un Rodrigo Moreno al qual es va veure mancat de forma.

Un VAR salvador

El guió del partit va poder ser dramàtic per a Espanya en una pilota llarga en la qual Fratessi se’n va anar sol i va batre Unai Simón. El VAR va actuar i el col·legiat va assenyalar un fora de joc just per estar l’italià escassos centímetres per davant de Jordi Alba.

Morata era l’illot d’esperança espanyol. Amb Gavi a prop seu miraven de buscar també solucions per dins. El davanter de l’Atlètic ho va provar en dues ocasions topant amb Donnarumma,

La selecció creixia en confiança, si bé cada pèrdua era molt penalitzada. Le Normand i Navas van corregir dues contres perilloses, mentre que Tolói va disparar fregant el travesser.

Els tècnics mouen fitxa

El primer temps no va deixar satisfet cap dels dos tècnics, que van moure fitxa en el descans. Asensio entro per Rodrigo Moreno, mentre que Mancini va reajustar el seu sistema defensiu amb Darmian i Dimarco.

Espanya va tornar de la caseta amb una inèrcia positiva. Va tenir molt a prop el gol en una parada de Donnarumma a Mikel Merino i una definició a la mitja volta de Morata fregant el pal. Rodri també ho va provar en una volea en una acció a pilota aturada que se’n va anar alta.

Mancini va voler donar més dinamisme a l’equip aviat amb Cristante i Chiesa. L’arma de la velocitat li va donar els seus fruits en una incursió que va acabar Frattesi a boca de canó i Unai Simón va realitzar una parada prodigiosa.

Partida d’escacs

De la Fuente, per la seva banda, va voler més control i fermesa amb el veterà Canales per un Gavi que jugava amb foc al portar una targeta groga,

El duel entrava en el moment en què un detall ho canviava tot. Jordi Alba va ser providencial al treure de la bota una rematada a Di Lorenzo, mentre que Espanya va buscar potència en la medul·lar amb Fabián i gol amb Ansu Fati. La partida d’escacs seguia i l’expert Verratti va entrar per jugar els últims compassos.

La tensió creixia i De la Fuente va activar el seu pla b amb l’entrada de Joselu per Morata. La jugada, com va passar contra Noruega, li va tornar a sortir, a l’entrenador de la Rioja.

Ansu i Joselu

En una de les primeres accions en què va poder intervenir Ansu Fati, es va generar una acció revolta a prop de l’àrea que va acabar Rodri amb un xut rebotat i que finalment va tocar Joselu per introduir-se en el fons de la xarxa. No hi havia fora de joc i el VAR no va salvar els italians.

Espanya es trobava a molt pocs minuts d’accedir a la final. L’empenta havia tingut premi i tocava resistir en els quatre minuts del temps de descompte.

La selecció es va defensar a capa i espasa per conservar un avantatge que era un tresor. A Itàlia no li quedava més remei que cremar totes les seves naus i llançar-se de manera decidida a l’atac.

Defensar amb pilota

Va ser llavors quan el joc de possessió tenia més importància que mai per defensar amb la pilota, tot i que també era necessari tenir cames i cor.

Notícies relacionades

‘La Roja’, amb jugadors amb experiència com Jesús Navas, Alba o Laporte, va saber jugar aquests minuts finals perquè els italians no s’acostessin amb perill. El gol de Joselu va ser una galleda d’aigua freda molt intensa per als italians, que ja no es van recuperar.

Espanya va aguantar i jugarà diumenge a Rotterdam l’opció de guanyar la UEFA Nations League contra la Croàcia de Modric.