Pep Guardiola: els números d’una carrera majestuosa

Pep Guardiola: els números d’una carrera majestuosa

Paul Ellis / Afp

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Manchester City ja disfruta de la Champions League que se li demanava. Per l’alta inversió efectuada a la plantilla a la recerca d’aquest propòsit i per disposar de la sàvia mà de Pep Guardiola a la banqueta, avalada per una trajectòria de brutal èxit des de la seva irrupció el 2008 amb el Barça. L’entrenador de Santpedor porta cap a l’Etihad la primera Copa d’Europa en el raquític historial internacional del club celeste, on només malvivia la Recopa el 1970.

El simbolisme del 14

Fred i reflexiu com és, Guardiola va compartir al final del partit la intuïció que sentia. La màgia que sembla transmetre el número 14 que va fer cèlebre Johan Cruyff. «Fa 14 anys que vam guanyar el triplet amb el Barça i 14 és el número de Cruyff. Hi havia com moltes coses que passaven alhora», va explicar. Guardiola va conquerir 14 títols amb el Barça entre el 2008 i el 2012, les quatre temporades que va estar a la banqueta del Camp Nou i la Champions d’Istanbul era el títol 14 aconseguit a Manchester.

Només per darrere de Sir Alex Ferguson

L’home que va tenyir Manchester del vermell del United és l’únic que té més títols que Guardiola en la història del futbol. Sir Alex Ferguson presenta un palmarès amb 49 trofeus (1 amb el Saint Mirren –el campionat de Segona Divisió–, 10 amb l’Aberdeen, tots dos d’Escòcia i 38 amb el United) en 39 temporades com a entrenador. Ferguson, de 81 anys, es va retirar el 2013. Guardiola (52 anys) posseeix 35 títols en 14 temporades: 14 amb el Barça, 7 amb el Bayern i 14 amb el City. En els seus comptes particulars Pep inclou la lliga de Tercera Divisió amb el filial l’any del seu debut a les banquetes. El romanès Mircea Lucescu acumula 35 títols en 42 campanyes.

Dos triplets per ser únic

Lliga, Copa i Champions amb el Barça en la temporada 2008-09. Lliga, Copa i Champions amb el Manchester en la campanya 22-23. Cap entrenador té dos triplets en el seu palmarès. Només Guardiola. Luis Enrique va afegir un segon triplet blaugrana en el curs 2015-16. El Bayern és l’únic club amb dos triplets com el Barça, aconseguits per Jupp Heynckes (2012-13) i Hans Dieter Flick (2019-20).


Un títol de futbolista, tres de tècnic

Ja són quatre Copes d’Europa en el palmarès de Guardiola, campió com a jugador (1992) i entrenador (2009, 2011 i 2023). Igual que Carlo Ancelotti (Milan i Madrid), Johan Cruyff (Ajax i Barcelona), Miguel Muñoz (Reial Madrid), Frank Rijkaard (Ajax, Milan i Barcelona), Zinédine Zidane (Reial Madrid) i Giovanni Trapattoni (Milan i Juventus), l’únic que no ha pertangut a blancs o blaugranes. Guardiola ha guanyat quatre de les cinc finals en què ha participat. Només va caure a Porto el 2021 contra el Chelsea.

El repte d’un altre sextet

Copa, Lliga, Champions, Supercopa d’Espanya, Supercopa d’Europa i Mundial de Clubs. Així, mitjançant aquest ordre cronològic, durant el 2009, el Barça de Guardiola va enllaçar el primer sextet de la història del futbol. Hans Dieter Flick el va igualar el 2020 amb el Bayern de Munic. Guardiola està a mig camí de repetir-lo amb el City i convertir-se en únic: el 6 d’agost afronta la Supercopa anglesa contra l’Arsenal (subcampió de Lliga), el 16 d’agost s’enfrontarà a la d’Europa contra el Sevilla (campió de l’Europa League) al Pireu, Atenes, i el Mundial de Clubs està previst entre el 12 i el 22 de desembre a l’Aràbia Saudita.