FUTBOL

Gavi, l’intocable que va néixer en la Nations League

Gavi, l’intocable que va néixer en la Nations League
3
Es llegeix en minuts
Javier Giraldo
Javier Giraldo

Periodista

Especialista en esports

ver +

Tenia 17 anys i 62 dies quan Luis Enrique es va treure de la màniga la titularitat de Gavi contra Itàlia, ni més ni menys que a San Siro contra l’‘azzurra’: l’andalús es va convertir en el jugador més jove a debutar en la història de ‘la Roja’ i va causar un gran impacte amb el seu partit.

Ferran Torres va ser l’autor dels dos gols de la victòria en la semifinal de la ‘final four’ de la Nations League del 2021, però Gavi va deixar bocabadat el públic italià... i l’espanyol.

Luis Enrique va ser molt criticat per portar un jugador tan jove, que amb prou feines havia iniciat el seu camí en el Barça de Koeman. La resposta de Gavi sobre el camp va ser contundent.

Titular en els dos partits de la Nations, també en la final contra França, i a partir de llavors, ningú l’ha mogut de ‘la Roja’.

Un fix en la selecció

Gavi ha participat en totes les convocatòries, tant en les de Luis Enrique com en les dues de Luis de la Fuente. Ha disputat els últims 19 partits d’Espanya amb un balanç de 3 gols.

Un d’aquests gols, contra la República Txeca, també en la Nations League, li va permetre superar un altre rècord. Va ser el golejador més jove de ‘la Roja’, amb 17 anys i 304 dies, superant Ansu Fati.

Un altre gol, en aquest cas contra Costa Rica en el Mundial, el va deixar només un esglaó per sota de Pelé en el rànquing de jugadors més joves que han marcat en la història dels Mundials.

Tot i que no és la seva especialitat, els seus gols han deixat empremta en la seva trajectòria com a internacional.

Luis Enrique el va defensar sempre a capa i espasa. «És molt més que un jugador de força i caràcter, té molta qualitat, va bé de cap, té arribada a gol... us continuarà sorprenent», va anunciar Lucho en els inicis de la trajectòria de Gavi, i va tenir raó.

La Nations League el va donar a conèixer al món i ara vol tornar a ser un dels millors jugadors del torneig dels Països Baixos. Luis de la Fuente està encantat amb el seu futbol. El va nomenar MVP de la final de la Supercopa d’Espanya i el considera una peça clau.

Sense passar per la sub-21

En les categories inferiors no el va poder disfrutar ja que es va saltar la sub-21 i se’n va anar directament a l’absoluta quan el de la Rioja dirigia ‘la Rojita’. El seu primer partit va ser en els classificatoris de l’Eurocopa 2024 contra Noruega i Escòcia.

Des del primer entrenament, corejat a Las Rozas, va comprovar que compta amb un futbolista amb un carisma especial. És indiscutible per la seva qualitat i l’energia que contagia als seus companys.

En aquest torneig li tornarà a faltar el seu millor soci dins i fora del camp, Pedri González, però s’entén molt bé amb la resta i les seves arribades des de segona línia són un factor que De la Fuente té molt en compte en un equip en què sovint li ha faltat gol.

Gavi ha madurat a marxes forçades. Ja ha hagut d’afrontar polèmiques pel seu joc aguerrit i les ha superat sense canviar ni mica el seu esperit competitiu. Amb només 18 anys actua com un veterà i cada cop entén més el joc.

Ben acompanyat

Notícies relacionades

En aquesta Nations League, a més, tindrà un dels seus millors guies, Jordi Alba, amb uns consells que són de gran vàlua per progressar i ser cada dia millor futbolista.

Gavi és un bastió de ‘la Roja’ i les opcions de la selecció d’aixecar un títol 11 anys després passen en gran part per les seves botes.