ANÀLISI TÀCTICA

Les claus tàctiques que marquen el duel Madrid-City: ¿Com parar Vinicius? ¿Qui aïlla Haaland?

  • Haaland, un monstre ‘viking’ descobreix el Bernabéu

  • Guardiola no veu com una venjança la cita amb el Madrid sinó com una oportunitat

  • Ancelotti reinvidica la força del seu equip

Les claus tàctiques que marquen el duel Madrid-City: ¿Com parar Vinicius? ¿Qui aïlla Haaland?

Efe

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

És el partit. El partit més important que es pot veure ara mateix a Europa. El campió d’Europa, amo del tron, contra l’aspirant, que lidera la Premier. Madrid-City. Dues maneres singulars d’entendre el futbol. Al Bernabéu se’n lliura avui el primer capítol; d’aquí una setmana es disputarà el segon a Manchester.

La tradició, 14 Copes d’Europa omplen el museu madridista, contra la modernitat, un vell club anglès, el propietari del qual és d’Abu Dhabi, que busca un títol que mai ha besat.Vinicius, el regat rebel, contra Haaland, el gol per sistema.

«Vinicius és un jugador que t’enfonsa», avisa Guardiola

És el davanter que més regateja (n’ha fet 66 en 10 partits de Champions). I, sobretot, el més persistent. No s’abandona per un regat errat. Al contrari. És gasolina per a la motivació de Vinicius, el jugador que és, per si mateix, tota l’estructura d’atac del Madrid, un equip inclinat cap a l’esquerra atret pel poder futbolístic del díscol brasiler.

«Vinicius és un jugador que t’enfonsa cada vegada que poden contactar amb ell», va admetre Guardiola. Enfonsa el City massa a prop de la seva àrea. Per això la clau és evitar que la pilota li arribi en bones condicions a l’extrem. El City necessita evitar que la pilota sigui al flanc dret de la seva defensa, on es mourà Walker, un lateral potent, corpulent i de gran físic, el més semblant possible al blaugrana Araujo, l’únic defensa amb qui Vinicius ha sigut infeliç al camp.

I el primer desafiament per a Guardiola no és només frenar el brasiler sinó interrompre els circuits de passada del Madrid. «El que més ha agradat és la seva capacitat associativa, no els crema la pilota. S’ajunten i és difícil treure-els-hi», va advertir el tècnic del City.

«Amb Haaland, el City aprofita més el joc llarg», adverteix Ancelotti

Vinicius enfonsa i aixafa per la seva persistència; Haaland, en canvi, provoca tal inquietud en qualsevol defensa que acaba generant estrès futbolístic i, sobretot, emocional. Tots dos repeteixen esforços fins a l’esgotament aliè. «El City és ara un equip més complet. L’any passat tenien un davanter molt perillós com Gabriel Jesús, però molt diferent de Haaland», recalca Ancelotti, el tècnic del Madrid. I tan diferent.

El noruec marca més gols i, a més, el seu poder d’intimidació és absolut fins a dominar l’escena de qualsevol partit. Per tant, és capaç de fer-ho en la seva estrena al Bernabéu. «Ara aprofiten més el joc llarg, però això no significa que hagin canviat l’estil perquè estan molt ben organitzats darrere i juguen bé a la pilota», explica l’entrenador madridista.

«No estem plantejant un partit per parar Haaland sinó per parar un equip que sembla imparable», confessa Ancelotti, que no té el sancionat Militão i per això ha d’apostar amb Alaba i Rüdiger en l’eix de la seva defensa . «Si tens Haaland, ¡com no l’has d’aprofitar! ¡Doncs jugarem per a ell!», afirma Guardiola, obsessionat a subministrar-li pilotes al ‘nou’, mentre que el Madrid haurà d’acudir a les ajudes defensives per engabiar-lo i aïllar-lo.

Courtois para més que Ederson

El Madrid d’Ancelotti queda simplificat en les parades de Courtois, el regat de Vinicius, els gols de Rodrygo i la saviesa de Benzema, Kroos i Modric. Quan pateix darrere, sempre emergeix la figura gegant del porter belga, que ha fet en els mateixos partits que el porter del City més del doble de parades.

Courtois en suma 33 en vuit xocs; Ederson, 11 en vuit també. Tots dos han mantingut la porteria a zero en cinc partits i, curiosament, el Madrid ha encaixat el doble de gols (6) que el City (3). El valor del meta brasiler ve donat pel seu excel·lent joc amb els peus, convertit en un jugador més en la seqüència de passades que ordena Guardiola per obtenir una sortida neta de la pilota i amb avantatge des de darrere.

Tot i que aquest mecanisme s’hagi vist alterat aquesta temporada perquè veure en la llunyania Haaland suposa una temptació per «superar la pressió alta», com va dir Guardiola, que sol fer el Madrid