UNA ALTRA CAIGUDA A VUITENS

¿Per què els diners del PSG no li donen la Champions? ¿Què farà Messi? ¿Se n’anirà Mbappé?

¿Per què els diners del PSG no li donen la Champions? ¿Què farà Messi? ¿Se n’anirà Mbappé?

Reuters

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Un altre any el París SG queda fora de la Champions. De res li val tenir els dos jugadors més cars del planeta (va pagar 222 milions al Barça per Neymar i 180 al Mònaco per Mbappé) ni un dels millors futbolistes del planeta: Leo Messi. És un equip d’estar per França.

Guanya al seu país i s’estavella a Europa, incapaç d’articular un projecte esportiu exitós, amb gairebé 1.600 milions d’euros invertits des que Qatar es va apropiar del club, veient desfilar fins a sis entrenadors des del 2012. Sis tècnics (abans, Blanc, Emery, Tuchel, Pochettino i Galtier) en una dècada. Tots s’han estavellat en un club que ha tingut els millors jugadors però que mai ha sigut el millor equip d’Europa. I ara ha sigut eliminat pel Bayern modern i coral que ha construït Nagelsmann.

1) El fracàs per sistema

La inversió de tants diners cada any només tenia un objectiu: conquistar la Champions. Però, excepte el 2020, quan en plena pandèmia va perdre la final de Lisboa davant el Bayern, el PSG no ha trobat la fórmula per arribar al cim. Ha anat de mal en pitjor. Ha caigut eliminat a vuitens de final per cinquena vegada en les set últimes edicions, cosa que delata la seva decadència perquè no entreveu la sortida a aquest laberint en el qual està submergit.

I, a més, ha quedat eliminat aquesta temporada sense haver marcat ni un sol gol al Bayern en 180 minuts. Un drama en atac mentre es transforma en feble i transparent en defensa. És la primera vegada que no marca en una eliminatòria europea directa des de 1995 quan va perdre amb el Milan per idèntic resultat que davant el conjunt bavarès: 0-1 i 2-0. S’ha instal·lat, com escrivia Vincent Duluc al diari francès ‘L’Équipe', «la cultura de la derrota».

2) ¿Tornarà Messi al Camp Nou?

Se’n va anar al París SG sense voler abandonar el Camp Nou. Però va marxar pensant que era, alhora, la via més directa per tornar a guanyar la Champions. Dos anys més tard, Messi continua igual de frustrat que en el seu lustre final com a blaugrana.

Des de Berlín no ha tornat a besar l’orelluda. Va ser el juny del 2015. Des d’aleshores, caiguda en caiguda, ja fos amb el Barça o ara amb el PSG, espremuda tota la motivació de l’astre argentí després de la conquesta del Mundial de Qatar, el títol que el reconcilia amb si mateix i, per descomptat, amb tot el seu país. 

Messi acaba contracte d’aquí tres mesos. No ha dit res. El club parisenc el vol renovar. Però ell calla. Joan Laporta estaria encantat de fer tornar l’argentí al Camp Nou, perquè així saldaria un deute personal que té pendent. Ja no seria el president que va deixar escapar Messi. Seria llavors el president artífex de la tornada del ‘10', amb Xavi admetent obertament que «encaixaria» en el seu model tàctic.

I Messi, mentrestant, manté silenci sobre el seu futur, conscient, això sí, que París resulta, cada any que passa, una via més llunyana per arribar a la Champions. A ell li toca triar si torna a Barcelona, si emprèn una aventura luxosa a l’Aràbia Saudita, a l’estil de Cristiano Ronaldo o si se’n va a Miami com tenia previst.

3) ¿Mbappé se n’ha atipat? ¿El Madrid hi tornarà a insistir?

Aquest estiu era més a prop del Bernabéu que mai, però, al final, Kilyan Mbappé va decidir quedar-se al Parc dels Prínceps. ¿Per a què? Per guanyar la Lliga francesa i fracassar, un any més, a Europa. Va arribar el 2018, sent el segon fitxatge més car del planeta, només superat per Neymar, que se’n va anar del Barça per guanyar la Champions, però no ho ha fet.

Poc és poc. Massa poc per a un dels millors davanters, que veu passar els seus millors moments sense transcendir en la millor competició del món.

«Ells tenen un gran equip, és una gran plantilla, estan fets per guanyar la Lliga de Campions», ha dit Mbappé elogiant la política esportiva del Bayern en el que suposava, alhora, una crítica a la del seu club. «Ho vaig dir al començament de la temporada durant la primera roda de premsa de Champions, que havíem de donar el millor de nosaltres. El nostre màxim, això és tot... És la veritat. Ens qüestionarem i tornarem al nostre dia a dia, que és la Lliga», ha dit assumint el complex d’inferioritat del PSG.

El seu partit a Munic traça el perfil irregular de Mbappé, que marxa d’aquests vuitens de final sense fer ni un sol gol, i va rebre la mateixa mala nota que Messi en el diari ‘L’Équipe’. «Un 3». Un trist tres que castiga el futbolista que va acabar la nit amb el braçal de capità, frustrat per la seva incompareixença.

«¿El meu futur? Estic tranquil, vull guanyar la Lliga i després ja ho veurem»

Mbappé, jugador del París SG

Se l’esperava en una nit gran i no va estar a l’altura de qui és. I, sobretot, de qui s’espera que sigui algun dia. Eliminat a vuitens (2018, 2019, 2022 i 2023), finalista (2020) i semifinalista (2021). Aquest és el decebedor balanç de Mbappé en la Champions. 

Mbappé també ha de decidir si continua a París en un club sense història europea. Ni futur europeu. «Estic tranquil, vull guanyar la Lliga i després ja ho veurem», ha declarat el davanter a Munic en un perfecte castellà després d’un altre nou fracàs en la Champions. El Madrid podria abandonar el dolor que va sentir a l’estiu al ser rebutjat pel jugador. El necessita ara més que fa uns mesos després de comprovar-se que Benzema no està en la seva millor versió.

Va renovar fins al 2025, tot i que queda oberta la possibilitat queMbappé, cansat de tanta caiguda europea, abandoni París a l’estiu.

4.- Galtier, un altre tècnic condemnat

Consumada l’eliminació a Munic, la pregunta era inevitable: ¿seguirà Galtier? El PSG va apostar per un tècnic molt conegut a França guiat pel consell de Luis Campos, que exercia de director esportiu. Amb nom en el futbol del país hexagonal, però sense cap pes a Europa.

Iniciat el mes de març, l’equip parisenc ja ha sigut eliminat de la Copa de França pel Marsella fa un mes i de la Champions a vuitens, una tradició fatal en els últims anys.

Notícies relacionades

«Conec la importància de la Lliga de Campions per al PSG i sé que hi ha una gran expectativa», va reconèixer el tècnic francès a Alemanya, lamentant haver «perdut tres centrals» (Marquinhos, Kimpembe i Mukiele) en el moment clau de l’eliminatòria amb el Bayern.

«És molt aviat per parlar del meu futur, depèn necessàriament de la meva gestió i del meu president»

Galtier, tècnic del PSG

Emery no va ser acomiadat després de la remuntada del Barça amb aquell 6-1 inoblidable al Camp Nou que va superar el 4-0 encaixat al Parc dels Prínceps. Galtier té un any més de contracte (juny 2024), tot i que això no és garantia de res.  «És molt aviat per parlar del meu futur, depèn necessàriament de la meva gestió i del meu president», ha reconegut Galtier. «Òbviament, hi ha decepció, però mantinc el rumb, continuo concentrat en el final de la temporada, amb energia i determinació».