El dia que Mbappé va menysprear el futbol sud-americà, incloent-hi l’Argentina i el Brasil

El dia que Mbappé va menysprear el futbol sud-americà, incloent-hi l’Argentina i el Brasil

Archivo

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Diuen, expliquen, que, després de la victòria de França contra el Marroc (2-0), en la segona semifinal, molt més vistosa i disputada que la que va superar, còmodament i autoritàriament, l’Argentina contra Croàcia (3-0), hi va haver dos moments, dos instants, dues imatges i, fins i tot, veus –bé, de veus només una– que van reflectir la sensació que, des d’aquell minut, és a dir, des que va acabar el partit entre francesos i marroquins, presideixen el màxim esdeveniment de diumenge (16.00 hores): el suposat duel, tot i que no sigui així de cert, així de veritable, entre Leo Messi i Kylian Mbappé.

Els instants curiosos els van protagonitzar les dues grans estrelles gal·les, l’atlètic Antoine Griezmann, convertit, sens dubte, fins i tot per als mitjans de comunicació francesos, en el gran líder de ‘les bleus’ i, com no podia ser d’altra manera, l’estrella del PSG. I van ser, sí, dos moments marcats per les seves pròpies personalitats. Griezmann, encantat d’atendre els mitjans, de ser el representant de la campiona del món i Mbappé fugint dels periodistes, ben entrada la matinada, a les catacumbes de l’estadi Al-Bayt.

Respecte a Messi

«Per descomptat que contra l’Argentina serà tot molt diferent», va postular Griezmann després de la seva victòria contra el Marroc. «Amb Leo al davant tot és diferent. Hem vist gairebé tots els partits del Mundial i tots els de l’Argentina, per descomptat. Coneixem Messi, que, a més, té al darrere un grup que va a mort amb ell. És un grup que funciona molt bé, com el nostre. Tenen tota l’afició amb ells. Demà [per aquest dijous] veurem, de nou, la seva semifinal i analitzarem com podem fer-los mal i com defensar-los».

Mbappé no va parlar. No va fer cap comentari. És més, va ser l’últim a abandonar el vestidor de la selecció francesa a l’estadi Al-Bayt i, quan va passar, caminant bastant de pressa pel passadís on hi havia encara desenes de periodistes d’arreu del món i tots els mitjans esperant que s’aturés uns minuts per dir alguna cosa, alguns periodistes van arribar a dir-li a crits, al pas, a l’aire: «Diumenge contra Messi ¿com ho veus?». I Mbappé, això sí, va llançar una expressió a l’aire, girant el coll, torçant el cap, arquejant la cella dreta, com dient: «¡Uf!, això són paraules importants». Això és el que van interpretar tots els presents.

Una cosa sí que és evident. Ni és només el partit de Leo Messi ni és només el partit de Kylian Mbappé. Això sí, es podria dir, després de veure tots els partits de l’Argentina i França en aquest Mundial, que si ‘D10S’ no té un bon dia, fins i tot un gran dia, sembla impossible que l’Argentina pugui aconseguir el títol mundial, el que passa és que Messi, fins ara, no ha fallat, a excepció del debut contra l’Aràbia Saudita (com tots). I, no obstant, sí que ha quedat demostrat que Mbappé pot desaparèixer (i de fet ho ha fet en algun partit d’aquesta Copa del Món) i França ha continuat guanyant.

«Els equips sud-americans no tenen el mateix nivell de competitivitat que els europeus, ja que ells no juguen partits de nivell per classificar-se per a cada Mundial»

Kylian Mbappé / Campió del món amb França

Des de l’Argentina i per a l’Argentina, és a dir, per a la seva selecció, continuen recolzant el grup i continuen convençuts tots, fins i tot els que continuen amb les seves supersticions i no les pensen canviar, que l’‘albiceleste’ guanyarà la seva tercera estrella. I, potser, qui sap, perquè Messi&Cia sàpiga a qui s’enfronta (ho sap bé, sí, són col·legues al PSG) o tingui encara més motiu per superar l’actual campió del món, hi ha qui ha recordat aquests dies el comentari que Mbappé, en teoria el líder mediàtic d’aquesta selecció, va fer, el maig passat, en una entrevista amb TNT Sports TV del Brasil, en què va menysprear o va infravalorar les seleccions sud-americanes, molt especialment, clar, l’Argentina i el Brasil.

Notícies relacionades

Qui sap, potser recolzant-se, sens dubte, no només en la seva coronació el 2018, quan França va guanyar la seva segona estrella (la primera és de 1998), sinó també recordant que els anteriors campions, fins a l’any 2002 (va guanyar el Brasil), van ser seleccions europees (2014, Alemanya; 2010, Espanya i 2006, Itàlia), Mbappé va dir: «Les seleccions sud-americanes tenen desavantatge a l’hora d’intentar guanyar el títol mundial respecte a les europees, perquè no tenen el mateix nivell de competitivitat que les europees. L’Argentina i el Brasil no juguen partits de gaire nivell per arribar a la fase final de la Copa del Món. El futbol sud-americà no és tan avançat com l’europeu. És el que s’ha vist en els últims campionats del món».

Pegar-li a la cuixa

El comentari, insisteixo, ha sigut engrandit per alguns articulistes argentins sense gaire acidesa, cert, però sí com dient «mireu què diu aquest». I aquest, a qui tots els argentins temen per la seva explosivitat, velocitat i eficàcia, ha arribat a ser origen i final d’un munt de comentaris, per exemple, el que ha llançat a Twitter Néstor Gorosito, actual tècnic del Gimnástica y Esgrima de la lliga argentina, que, entre bromes i no tantes bromes, ha dit: «Cuti [Romero], Ota [Otamendi], Paredes, a Mbappé hem de fer-li pota-cuixa i, quan es pugui, cuixa-pit». Després de vèncer Croàcia, Gorosito ja va tuitejar: «Messi ens has portat a tres finals d’Amèrica i a dues finals del món, però, ara, jugues bé perquè cantes l’himne ¡Què diran ara els babaus!»