Mbappé acomiada Lewandowski amb l’exhibició més gran del Mundial

Mbappé acomiada Lewandowski amb l’exhibició més gran del Mundial
5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Te’n vas al llit havent vist el que ha fet Leo Messi contra Austràlia, que no és altra cosa que liderar, carregar amb una selecció que no sembla res de l’altre món, això sí, molt voluntariosa i motivadíssima, i, a més, continuar mantenint el somni, la il·lusió, l’esperança de gairebé 46 milions argentins, que només tenen un déu i és ‘la Pulga’. Això sí, a l’apagar el llum de la teva tauleta de nit penses que, potser, ni tan sols la màgia de Messi sigui suficient perquè l’Argentina aconsegueixi el seu tercer títol mundial, encara que tot pot ser.

Et despertes i, després de dinar, un diumenge sense migdiada, t’asseus al sofà i el que veus sí que et deixa bocabadat, sí que et deixa amb els ulls perennement oberts perquè, acabat el França-Polònia (3-1), sí que creus haver vist el millor futbolista del món, el millor jugador, no només golejador, del moment, l’autèntic hereu d’aquest ‘O Rei’ Pelé pel qual sospirem tots i del ‘D10S’ que llueix l’Argentina: el francès Kylian Mbappé.

Adeu a ‘Lewa’

Perquè, ho sento, o no, pretendre que aquest duel entre francesos i polonesos era un xoc en el qual es mesuraven dos dels més grans golejadors de la història, Mbappé i el blaugrana Robert Lewandowski, és una manera, com una altra qualsevol, de voler perjudicar el veterà futbolista polonès, que no va existir en cap moment, que juga en un equip que no està a l’altura de la categoria del blaugrana. ‘Lewa’ abandona el Mundial de Qatar sense haver demostrat les seves immenses qualitats, en el més pur estil del que li va passar en la seva primera participació amb el Barça, aquesta temporada, en la Champions, on no va poder deixar la seva empremta. Una cosa molt semblant al què li va passar, el 2018, a la Copa del Món de Rússia, en què va caure en la frase de grups, llavors sense marcar un sol gol.

El que Mbappé va fer ahir a la nit amb ‘Lewa’ i amb Polònia va ser una autèntica exhibició del que pot ser el futbol en la pròxima dècada. Perquè Mbappé ja juga com Messi, és a dir, no juga, o juga quan, com i on vol, es passa 75 minuts caminant, deixa que els altres es matin per ell però... quan agafa la pilota passen les coses més meravelloses i espectaculars que mai s’han vist en un camp de futbol. O que només les hi vam veure al millor Messi. Per això podem assegurar que Mbappé va atropellar Lewandowski amb una autèntica exhibició de futbol, potència i gols.

El diccionari de sinònims de la RAE diu que exhibició és, en efecte, el que va fer ahir a la nit el davanter del PSG: presentació (va presentar la seva candidatura, de nou, al títol i a la Pilota d’Or del 2022), ostentació (fins ara, en aquesta Copa del Món, ningú havia impressionat tant, tant, amb la pilota als peus), manifestació (tot el que va fer va ser, senzillament, impressionant), exposició (els ulls del món el van mirar com si fos la Monna Lisa de Leonardo da Vinci), demostració (de poder immens, inabastable, incomparable a ningú més) i prova, prova que, avui, és el millor futbolista del món.

Mbappé, que ja va ser campió del món el 2018 amb França, porta camí, amb menys de 24 anys (els compleix el 20 de desembre), de convertir-se en bicampió a tan curta edat, cosa que no va aconseguir ni tan sols, això, O Rei’ Pelé. No sembla que a Mbappé el preocupi gaire que el seu col·lega Olivier Giroud es convertís ahir a la nit en el màxim golejador francès amb la selecció, amb 52 punts, superant el filigraner Thierry Henry (51).

Mbappé és una altra cosa. Mbappé és únic. Mbappé ho trenca tot, amb la seva habilitat, velocitat, potència, regat, bicicleta, profunditat, xut, gol, coordinació i desbordament. ¿Què diu la RAE de ‘desbordament’?: «Depassar el límit del fixat o previst». Doncs això és Mbappé. La solució a tot el previst, el noi que s’inventa l’imprevist, gairebé el mai vist. ¿Per què?, perquè té gotes de tots els elegits, de tots els extraordinaris, perquè, això, ja juga, quan vol, com Messi, desborda com Vinicius, marca com Lewandowski, té el partit al seu cap com De Bruyne o Benzema, desencalla els xocs com Haaland i meravella el món, fins i tot el món a qui no li agrada el futbol, com Neymar Júnior, que, per cert, ja està curat.

Sense tenir, repeteixo, encara 24 anys, Mbappé s’ha col·locat, amb els seus dos torpedes d’ahir a la nit, amb els seus dos golassos, inventats per ell, regalats per cap assistent, col·lega o company, en el jugador més brillant i explosiu del moment. Suma ja nou gols en només dos mundials (i encara li queden quarts i qui sap si semifinals i final), un més que Cristiano Ronaldo en ¡cinc edicions de la Copa del Món! Mai abans un jugador amb menys de 24 anys havia aconseguit aquesta xifra de gols.

No tot acaba aquí, per descomptat. Mbappé totalitza, en aquests moments, la barbaritat de 250 gols, sí, d’acord, hi ha qui diu que, en aquest sentit, es beneficia de jugar en una de les lligues més febles d’Europa, la francesa, però, a la seva mateixa edat, per seguir les odioses (o no) comparacions, Leo Messi totalitzava 197 gols i CR7, 132.

«Per descomptat que aquest Mundial és una obsessió per a mi. He construït la meva temporada, tant físicament com mentalment, partint d’aquest objectiu»

Kylian Mbappé / Davanter de França

Notícies relacionades

És evident, cristal·lí, que Mbappé és l’estilet de la selecció campiona del món i el noi en el qual el discret però eficaç i campioníssim Didier Deschamps, posseïdor d’una gesta molt, molt, difícil d’aconseguir com és ser campió del món com a futbolista (França-1998) i com a seleccionador (Rússia-2018), confia cegament per mantenir la tremenda ratxa d’èxit que té: 12 victòries, dos empats i només dues derrotes, a les dues últimes Copes del Món.

No és estrany, doncs, que després de l’exhibició de Kylian Mbappé, un dels comentaristes més prestigiosos del diari esportiu francès ‘L’Equipe’ titulés ahir a la nit el seu comentari: «Mbappé continua ocupant-se de tot». I, per arrodonir la nit, el mag francès va aparèixer, per primera vegada en aquesta Copa del Món, davant els periodistes i va parlar: «Per descomptat que aquest Mundial és una obsessió per a mi, és la competició dels meus somnis, tinc l’oportunitat de jugar-la i he construït la meva temporada partint d’aquesta Copa del Món tant físicament com mentalment. Volia arribar-hi preparat i, de moment, va bé, però encara som lluny de l’objectiu que m’he marcat, que és guanyar el títol».