Entrega a París

Benzema es coronarà dilluns amb la seva primera Pilota d’Or

La blaugrana Alexia Putellas és la gran favorita per revalidar el guardó que va obtenir l’any passat

Benzema es coronarà dilluns amb la seva primera Pilota d’Or

@ChampionsLeague

3
Es llegeix en minuts

Des que el 1998 Zinedine Zidane abraçava la Pilota d’Or, cap altre francès havia tingut l’honor de fer-ho. Karim Benzema és el principal favorit per agafar el relleu del seu mentor en el Reial Madrid en la cerimònia que aquest dilluns tindrà lloc a París. El primer any en tres lustres en el qual l’argentí Leo Messi no figura entre els candidats, Benzema està disposat a convertir-se en el segon jugador que guanya el premi des que el 2008 va començar l’hegemonia compartida entre l’exblaugrana, avui al PSG, i el portuguès Cristiano Ronaldo. Només el seu company croat Luka Modric, guanyador el 2018, va poder trencar-la fins ara.

L’atacant blanc, de 34 anys, va firmar una extraordinària temporada en el seu club, artífex de la Lliga espanyola i de la Lliga de Campions, sens dubte l’home més destacat del club més premiat, prou credencials perquè ningú aparegui en situació de fer-li ombra. Els seus números fan que la del 2022 sigui una d’aquestes edicions mancades de suspens i que la cerimònia tingui alguna cosa de tràmit per fer realitat una cosa que ja tothom dona per descomptat: 42 gols en 44 partits, màxim anotador de la Lliga de Campions amb 15 dianes, apuntalen una candidatura sense esquerdes.

Comptes pendents

El francès saldarà així un compte amb un premi que no l’ha tractat bé. Fins a l’any passat el seu millor lloc va ser el 16 que va tenir el 2014, i el 2021, quan alguns fins i tot l’incloïen entre els favorits, es va quedar a un esglaó del podi. El seu gran any ha esborrat la màcula de la seva condemna per complicitat en el xantatge amb un vídeo sexual al seu company de la selecció Mathieu Valbuena, però com va afirmar el director de ‘France Football, organitzador del premi, Pascal Ferré, en una entrevista amb Efe, «la Pilota d’Or no és el Nobel de la pau».

El premi serà també un missatge per als joves: per segon any consecutiu guanyarà un jugador de 34 anys. A falta de suspens sobre el guanyador, es manté la incertesa sobre els seus acompanyants al podi, dos llocs per als quals s’estudien quatre noms.

El polonès Robert Lewandowski, autor de 52 gols, pot tornar a quedar-se a un pas del premi, com li va succeir la temporada passada per darrere de Messi. Ferré va reconèixer que sent com una ferida personal que el 2020, quan era el gran favorit, el premi no s’atorgués per la pandèmia. El francès Kylian Mbappé també haurà d’esperar. L’any passat, amb 22 anys, va entrar al «top 10» i ara rondarà el podi gràcies als seus 40 gols i 27 assistències amb el París Saint-Germain.

Els 15 gols i 12 assistències del belga Kevin de Bruyne amb el Manchester City, amb el qual va arribar a la semifinal de la Lliga de Campions i va guanyar la Premier, el pot acostar al trident final, al qual també aspira el senegalès del Liverpool Sadio Mané, autor de 22 gols i que, a més de la final europea, pot presumir d’haver guanyat la Copa Àfrica de Nacions.

Putellas, a buscar el doblet

La cerimònia de dilluns, que ‘France Football busca en els últims anys revestir del glamur que no tenia en el passat, servirà també per consagrar la millor jugadora, premi a què opta l’espanyola Alexia Putellas, guanyadora de l’edició passada.

També figura entre les finalistes la seva compatriota Aitana Bonmatí i les seves companyes al Barcelona Fridolina Rolfo (Suècia) i Asisat Oshoala (Nigèria), tot i que hauran de comptar amb altres noms com la francesa Wendie Renard, guanyadora de la Lliga de Campions amb el Lió, l’anglesa Beth Mead o l’alemanya Alexandra Popp.

Notícies relacionades

Un altre espanyol es deixarà veure al teatre Chatelet de la capital francesa, el barcelonista Gavi, candidat al trofeu Kopa que designa el millor sub-21 de l’any, on aspira a substituir el seu company i compatriota Pedri. El francès del Reial Madrid Eduardo Camavinga, el portuguès del PSG Nuno Mendes o l’alemany del Bayern de Munic Jamal Musiala són alguns dels seus principals rivals.

Per al trofeu Yashin, que designa el millor porter, el nom del meta belga del Madrid Thibaut Courtois té molts punts després de la seva gran actuació a la final de la Lliga de Campions. Al seu costat figuren, entre d’altres, els brasilers Alisson (Liverpool) i Ederson (Manchester City), l’eslovè Jan Oblak (Atlètic de Madrid) o el marroquí Yassine Bounou (Sevilla).