Càstig suau

La FIFA deixa jugar Rússia tot i que sense nom, himne i en camp neutral

La federació vol negociar amb Polònia, Suècia i la República Txeca, que es neguen a enfrontar-se amb la selecció de Putin

La FIFA deixa jugar Rússia tot i que sense nom, himne i en camp neutral

Vincenzo PINTO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Aquest diumenge la FIFA va obrir la boca per demanar pau i censurar la intervenció militar de Rússia a Ucraïna. Però no va ser un crit contundent i va deixar la selecció de futbol del país de Vladímir Putin amb la pilota als peus, permetent-li continuar jugant mentre els soldats envaeixen i lluiten en un territori estranger. No ha atès les peticions de Polònia, Suècia i la República Txeca que, es neguen a jugar-se la plaça de repesca per al Mundial de Qatar, que es disputa l’hivern que ve, amb la intenció de negociar i trobar una via de solució a aquest conflicte, que en aquest moment s’intueix com a molt complicada.

A partir d’ara la selecció russa de futbol podrà continuar competint internacionalment de forma oficial però ho haurà de fer sense poder exhibir el nom de Rússia, sense escoltar l’himne de país i sense jugar els partits a casa, que els haurà de fer en camp neutral. La FIFA va comunicar la seva nova decisió en un comunicat oficial provocat després d’una jornada de Lliga viscuda a tots els països europeus amb constants mostres de futbolistes i clubs, i també d’aficionats, de recolzament a Ucraïna, de peticions de pau i de rebuig de la guerra iniciada per Putin.

Aquest diumenge la federació internacional de futbol ha sol·licitat el restabliment immediat de la pau. «La FIFA voldria reiterar la condemna de l’ús de la força per part de Rússia en la invasió d’Ucraïna. La violència mai és una solució, i és per això que aquesta federació expressa la més profunda solidaritat amb totes les persones afectades pel que està passant a Ucraïna».

Al seu parer ha tractat de trobar una via de solució esportiva que, sens dubte, provocarà molt debat els pròxims dies al permetre a Rússia que continuï jugant. Ha tingut lloc precisament a cinc dies de l’inici dels Jocs Paralímpics de Pequín on, ara per ara, els representants russos podran participar tot i que amb les típiques mesures de no poder utilitzar el nom ni la bandera del país. En aquest cas pels pecats del passat amb el dopatge. Ara arriba una nova sanció a Rússia, i no per l’ús de substàncies prohibides, sinó per fer servir les armes.

Notícies relacionades

Malgrat tot podran continuar competint a Europa. Una altra cosa és que les seleccions rivals es vulguin enfrontar a Rússia. I passa el mateix amb els equips en competicions de la UEFA. En aquest cas només hi ha un club afectat, el Leipzig, que rep l’Spartak de Moscou, a l’Europa League, el 10 de març. «No es jugarà cap competició internacional en territori rus i els partits de casa es disputaran en territori neutral i sense espectadors. Així mateix, Rússia haurà de participar en qualsevol competició sota el nom d’Unió de Futbol Russa [RFU]», afirma la mateixa nota de la FIFA.

L’organisme, per últim, obre la via de negociació, juntament amb la UEFA, per buscar una solució viable que permeti desenvolupar el ‘play-off’ de repesca entre russos, polonesos, suecs i txecs al marge del boicot anunciat pels tres equips que s’han d’enfrontar a la selecció de Rússia.