Noves mesures

El protocol de laLiga: test diari d’antígens

La patronal del futbol endureix les consignes de prevenció de la covid a causa del repunt de la pandèmia

El protocol de laLiga: test diari d’antígens

LALIGA

2
Es llegeix en minuts

Els clubs hauran de realitzar un test d’antígens diari abans dels entrenaments a jugadors i personal en contacte amb la primera plantilla i, com a mesura addicional, un test PCR setmanal durant almenys els primers 15 dies de gener del 2022, així com un control serològic, que gestionarà i costejarà LaLiga.

El nou protocol aprovat aquest dimecres per la Comissió Delegada davant el repunt de la pandèmia estableix que els dies de partit els clubs locals faran els tests a primera hora del dia o a l’inici de la concentració i els visitants, abans d’iniciar els desplaçaments.

El document, que és un protocol de mínims amb obligacions i recomanacions, marca que els controls s’hauran de realitzar tant al cos tècnic, com a jugadors del primer equip i filial que estiguin en la dinàmica d’aquest, i a tot el personal que estigui en contacte directe amb la primera plantilla, independentment que tinguin o no la pauta completa de vacunació o immunització.

60 proves al dia

Així, LaLiga posarà a disposició dels clubs els tests d’antígens per a l’operatiu diari amb el límit de 60 tests al dia tant per als equips de Primera com de Segona Divisió. A la tornada del període de vacances de Nadal s’hauran de realitzar tests PCR previ a l’inici del primer entrenament, així com al finalitzar els períodes FIFA als jugadors que acudeixin amb les seves seleccions, a la tornada de tres o més dies de descans seguits, als nous futbolistes o tècnics que s’incorporin als clubs i en situacions concretes a valorar conjuntament amb LaLiga.

Aquestes proves també seran costejades i gestionades per LaLiga amb la mateixa xifra límit de 60 quant al nombre de tests PCR. També s’habilita la possibilitat de fer un test d’antígens addicional en aquests supòsits i en cas d’obtenir un resultat negatiu es permet als clubs entrenar, però no la utilització de vestidors ni espais tancats.

Les mascaretes

Una vegada obtinguts els resultats de les proves PCR, es permetrà als clubs l’ús de vestidors tenint en compte les recomanacions. S’hauran de notificar els resultats de manera estadística i anònima, així com identificar el nombre de persones per categoria que s’han realitzat el test (jugador professional, filial, staff o cos tècnic).

Notícies relacionades

El protocol obliga a utilitzar mascareta FFP2, a excepció dels jugadors que estiguin jugant o entrenant, tot el personal que accedeixi a les instal·lacions (personal extern, periodistes, càmeres, seguretat, etcètera). Addicionalment, serà obligatori l’ús de mascareta FFP2 a la banqueta el dia de partit, a excepció del primer entrenador. Quant a l’ús dels vestidors els dies de partit i entrenaments, el protocol assenyala que s’haurà de limitar al màxim el seu ús, que els futbolistes hauran d’acudir vestits amb roba d’entrenament/partit a les instal·lacions i dutxar-se a l’hotel i vivendes particulars.

Habilitar el major nombre possible de vestidors i limitar la seva utilització a un màxim de set persones, per torns i en temps definit, són unes altres de les pautes que marca el document, al costat de l’habilitació de zones exclusives per als equips en hotels i llocs de concentració i la limitació del temps d’estada a les terminals prèvies als viatges, a més de mesures d’higiene.