Contra San Marino

Andorra guanya el primer partit fora de casa de la seva història

  • La selecció del país pirinenc mai havia vençut de visitant des del seu primer partit oficial el 1996.

  • Van guanyar per 0-3 l’equip transalpí, que va sumar la derrota consecutiva número 100.

Andorra guanya el primer partit fora de casa de la seva història

FEDERACIÓ ANDORRANA DE FÚTBOL

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Només hi havia una càmera de la televisió andorrana. Era migdia i faltaven només dos dies perquè Anglaterra visités l’Estadi Nacional d’Andorra. Els jugadors internacionals acabaven d’entrenar-se, sense aficionats, només acompanyats per les banderes que penjaven al recinte, entre les quals, l’anglesa, testimoni que dos dies després se celebraria un partit important. Un parell de jugadors passava el pont del riu Valira xerrant tranquil·lament i sense que els pocs transeünts que caminaven o feien esport a penes s’hi fixessin. Un dia més tard va cremar-se una part del camp. El foc es va poder controlar i Andorra va caure derrotada i golejada per 0-5 contra Anglaterra.

Una derrota és el més habitual en una selecció d’un petit país, els jugadors de la qual majoritàriament no són professionals, viuen també d’altres oficis i celebren com una festa poder enfrontar-se a grans seleccions com Anglaterra, França o Portugal. Per això, la victòria de dimarts a la nit contra la modestíssima selecció de San Marino per 0-3 va ser una cosa històrica, una fita per a Andorra i una cosa que sempre recordaran els jugadors que van participar en el triomf.

Notícies relacionades

Fins ara hi havia un gran record. La resistència andorrana contra Portugal, amb el camp ple de residents portuguesos (al Principat hi ha una colònia lusitana formada per més de 15.000 persones) i el fet que Cristiano Ronaldo hagués de sortir a la segona part per posar les coses al seu lloc i conduir el triomf portuguès. O com Antoine Griezmann va fallar un penal en la visita francesa. Però guanyar, i amb tres gols de diferència... això és una altra història. Tampoc havia passat mai fins dimarts a la nit un triomf amb més de dos gols de diferència en les nou victòries (cinc d’oficials) que acumula el combinat tricolor en 184 partits.

Sis punts a la taula

El rival, San Marino, és la selecció més fluixa del Grup I classificatori per al Mundial, que encapçala Anglaterra amb 20 punts. Els jugadors del petit estat pròxim a Rímini tanquen la taula amb zero punts. De fet, contra Andorra, van sumar la derrota número 100 consecutiva. Els andorrans, per la seva banda, van batre amb el triomf un altre rècord. Fins dimarts mai de la vida havien superat els cinc punts en una classificació oficial en les fases que donen accés al Mundial o a l’Eurocopa. El millor registre el van aconseguir el 2006, quan van arribar als cinc punts en la recerca impossible per a una plaça per a la Copa del Món que es va celebrar a Alemanya. Amb el triomf contra San Marino, Andorra va arribar als sis punts quan falten dos partits, que han de disputar contra Polònia (segona del grup) i Hongria, on serà molt complicat somiar fins i tot amb un empat. La gesta andorrana va arribar gràcies als gols de Marc Pujol, Sergio Moreno i Ricard Fernández ‘Cucu’.