Futbol

El futbol femení dels EUA s’atura aquest cap de setmana pels escàndols sexuals

  • Un reportatge a la web The Athletic força la destitució del tècnic de North Carolina, Paul Riley, acusat d’assetjament i coerció sexual

  • La responsable de campionat, Lisa Baird, dimiteix per les evidències d’inacció davant les denúncies de les víctimes

El futbol femení dels EUA s’atura aquest cap de setmana pels escàndols sexuals

NWSL Twitter

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Un escàndol de possibles abusos sexuals sacseja la lliga femenina nord-americana de futbol, i ha l’ha portat a ajornar tots els partits que s’havien de disputar aquest cap de setmana.

El lloc web The Athletic recollia aquesta setmana el testimoni de diverses jugadores que acusaven d’assetjament i coerció sexual l’exentrenador de North Carolina Courage, Paul Riley, acomiadat aquest dijous després de la publicació del reportatge.

L’escàndol ha empès la National Women’s Soccer League (NWSL), la Lliga Femenina de Futbol Professional dels Estats Units, a anunciar la suspensió dels partits que s’havien de disputar aquest dissabte i diumenge. Riley nega les acusacions.

Les denúncies també s’han carregat la màxima responsable de la competició, Lisa Baird, que ha presentat la seva dimissió. «Aquesta temporada està sent increïblement traumàtica per a les jugadores i el personal de la Lliga», recollia Baird en el comunicat en què anunciava l’aturada, mentre assumia «tota la responsabilitat» en aquests fets pel seu rol. «Lamento moltíssim el dolor que molts estan sentint. Reconeixent aquest trauma, hem decidit no sortir al camp aquest cap de setmana per donar a tothom una mica d’espai per reflexionar», va dir.

Múltiples casos

La destitució de Riley és només l’últim dels acomiadaments coneguts d’entrenadors d’equips a Washington (Richie Burke) o Louisville (Christly Holly). Però són especialment reprovables per a la Lliga les revelacions que en múltiples ocasions aquesta no va actuar sobre les suposades accions de Riley, posant així en perill les jugadores.

A principis d’aquest any, la lliga es va negar a actuar sobre una oferta de Sinead Farrely i Mansa Shim, dues de les presumptes víctimes de Riley, per ajudar a investigar més casos en els quals aquest va utilitzar el seu lloc com entrenador.

La resposta de Baird al mail de Farrely, segons ha revelat una de les grans estrelles del futbol nord-americà Alex Morgan en el seu compte de Twitter, va ser la d’arxivar les denúncies. «Hem revisat el nostre arxius i puc confirmar que la queixa inicial va ser investigada fins al final. Desafortunadament, no puc compartir detalls addicionals».  

L’associació de futbolistes (NWSLPA), que ha criticat obertament la Lliga per la seva inacció al llarg dels anys respecte aquests escàndols, ha fet públic un comunicat en les últimes hores per mostrar el seu recolzament amb les jugadores. «Nosaltres, les jugadores de la NWSL, ens posicionem al costat de Sinead Farrelly, Mana Shim, Kaiya McCullough i cadascuna de les jugadores que han tret a la llum les seves històries, conegudes o no. Les paraules no poden recollir adequadament la nostra ràbia, dolor, tristesa i decepció. A les jugadores que pateixen en silenci, sapigueu que l’associació té un espai segur per a vosaltres. No esteu soles». 

Investigació de la FIFA

Notícies relacionades

La FIFA i la Federació de Futbol dels Estats Units també estan decidides a fer les seves pròpies investigacions per separat. En un comunicat, la FIFA assegura que està «profundament preocupada» i està investigant les acusacions contra Riley. La FIFA va afegir que es comunicarà amb la US Soccer i la NWSL per «obtenir més informació sobre les diverses acusacions d’abús que s’han plantejat».

«La seguretat i el respecte dels jugadors és la responsabilitat primordial de totes les persones involucrades en aquest joc. Això és veritat en totes les edats, competències i nivells d’habilitat,» va dir la presidenta d’US Soccer, Cindy Cone. «Li devem a cada atleta, cada aficionat i tota la comunitat del futbol prendre totes les mesures significatives al nostre abast per assegurar-nos que res com això torni a passar».

Temes:

FIFA