FUTBOL ITALIÀ

Un defensa del Lazio canta el ‘Bella Ciao’ i els ultres del club se li tiren a sobre

El club romà reacciona i esclata contra les intimidacions al defensa albanès Elseid Hysaj

Un defensa del Lazio canta el ‘Bella Ciao’ i els ultres del club se li tiren a sobre
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Una pancarta penjada en un pont de Roma amb la inscripció «cuc, la Lazio és feixista» i dirigida contra l’albanès Elseid Hysaj, el jugador del Napoli acabat de fitxar per la Lazio, ha despertat aquest dimarts la ira del club romà. «La Societat Esportiva Lazio condemna fermament la vergonyosa pancarta contra el jugador Elsad Hysaj. No és el primer episodi d’aquest tipus. Mai estarem amb aquells que neguen els valors de l’esport», ha assenyalat l’equip, en el seu segon comunicat sobre el tema des de dilluns. 

L’equip ha reaccionat, d’aquesta manera, després d’una sèrie d’amenaces i intimidacions contra Hysaj orquestrada pels ultres de la Lazio, un grup minoritari però molt sorollós, que han posat en la mira el nou jugador del conjunt, per haver cantat «Bella Ciao». Tant que, segons la premsa italiana, aquest cap de setmana passat fins i tot l’haurien perseguit fins a una pizzeria on sopava, i en un hotel, on hauria hagut de mediar el director esportiu Igil Tare.

La culpa de Hysaj: haver entonant, durant la celebració amb els seus companys en ocasió del seu fitxatgeBella Ciao, la cançó de la resistència italiana antifeixista durant la Segona Guerra Mundial, popularitzada en anys recents per la sèrie espanyola La casa de papel, i el significat veritable de la qual molts desconeixen. Uns instants que van ser capturats en un vídeo que va ser pujat a Internet (segons es va dir, per l’espanyol Luis Alberto Romero Alconchel) per poc temps. Fet que no va evitar la reacció dels ultres romans, històricament lligats a l’extrema dreta.

Una extrema dreta reivindicada

«Històricament la nostra és una afició d’extrema dreta i això ho reivindico amb orgull. Aquest ‘Bella Ciao’ cantat amb una samarreta de la Lazio està fora de lloc. Hysaj s’ha equivocat, no hi ha justificacions», va arribar a dir Franco Constantino, històric i controvertit líder dels Irreductibles, com es fan anomenar els hooligans de l’equip. «No ens deixarem intimidar pels que utilitzen tons violents i agressius. Per a aquests no hi ha lloc al nostre món», han respost des de la Lazio, mirant de desmarcar-se –amb més èmfasi en el segon comunicat– dels energúmens de la corba.

Notícies relacionades

Una disputa que s’ha traslladat a les xarxes socials, on aquest dimarts el ‘hashtag’ de solidaritat amb l’albanès #IoStoConHysaj (#YoApoyoAHysaj) es va convertir en tendència, amb molts tifosi que van expressar la seva molèstia pel comportament dels ultres. «La Lazio mai va ser i mai serà feixista», va escriure un usuari. «No podem callar. Fora els ultres de la Lazio», comentava un altre.

Curiosament, el cas coincideix també amb l’arribada a la Lazio de Maurizio Sarri, exentrenador del Napoli, del britànic Chelsea i de la Juventus de Torí, que recentment s’ha deixat veure sopant amb el cantant i ídol de l’esquerra italià Francesco Guccini. Sarri mai ha amagat la seva ideologia política, que és oposada a la dels ultres. Fet que promet noves friccions, probablement en un futur no gaire llunyà.