CANVIS A L’‘EURO’

Sevilla reemplaçarà Bilbao com a seu de l’Eurocopa 2020

La UEFA també ha elegit Sant Petersburg per substituir Dublín, ja que els estadis no permeten el 25% d’aforament

Indignació entre les autoritats basques davant la decisió «amenaçadora» del màxim organisme

Sevilla reemplaçarà Bilbao com a seu de l’Eurocopa 2020
3
Es llegeix en minuts

Sevilla substituirà Bilbao com a seu de l’Eurocopa 2020, mentre que la ciutat russa de Sant Petersburg, que ja és una de les seves seus, substituirà Dublín en alguns partits, segons va informar divendres el vicepresident de la UEFA, Zbigniew Boniek. El comitè executiu del màxim organisme europeu s’ha reunit per ultimar els plans després que Bilbao i Dublín no podrien garantir la presència d’aficionats als partits. Munic, un altre dels dubtes, sí que seguirà a la llista per ara.

L’organisme va comunicar el dimecres de forma oficial a les institucions basques que l’estadi de San Mamés no allotjarà la pròxima Eurocopa, després de la qual cosa les institucions locals han expressat el seu rebuig d’aquesta decisió i han anunciat que demanaran ser compensats econòmicament per la cancel·lació de l’esdeveniment.

Bilbao era una de les dotze seus designades inicialment per la UEFA per a la celebració entre el 12 de juny i el 12 de juliol de l’Eurocopa 2020 –ajornada l’any passat per la pandèmia– i l’estadi de l’Athletic Club havia d’acollir els partits de la selecció espanyola en la primera fase del campionat.

«Sevilla i Sant Petersburg, oficialment. Tenim una mica de feina per davant, comencem de nou, campament, viatges, tota la logística», va tuitejar Boniek, que a més és oficial de la Federació de Polònia, selecció que havia de jugar els partits de la fase de grups a Dublín i Bilbao. La capital andalusa s’emportarà tots els partits de la fase de grups de Bilbao i el seu partit de vuitens de final.

La ciutat alemanya va ser la tercera amfitriona que no va poder oferir a la UEFA les garanties d’aforament que necessitava, però sembla que s’aprovarà un nou pla per permetre almenys 14.500 persones a l’Allianz Arena. «Malgrat la situació negativa actual amb la pandèmia a Alemanya, s’espera que la situació millori fins al juny», va dir la federació alemanya de futbol (DFB) en un comunicat. La ‘Mannschaft’ té previst jugar els tres partits del seu grup a Munic.

Bilbao carrega contra la UEFA

El conseller de Cultura i portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, va acusar aquest dijous la UEFA i la Federació Espanyola de Futbol d’haver volgut «fer» xantatge a Bilbao, Biscaia i Euskadi amb la decisió que la capital biscaïna no aculli una de les seus de la pròxima Eurocopa.

Notícies relacionades

«Voler imposar la presència de públic al marge de la situació sanitària a mitjans de juny és un xantatge i no estava contingut en els contractes en vigor», fet pel qual els serveis jurídics de les institucions basques implicades «decidiran què fer», ha denunciat el portaveu. Al seu torn, ha assegurat que el Govern Basc ha actuat «com devia, amb serietat i responsabilitat».

També s’ha pronunciat avui sobre aquest assumpte el lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha considerat que la decisió de la UEFA és «la crònica d’una decisió anunciada» que pot tenir «caire polític» i ha avançat que el seu govern està analitzant el contracte subscrit per decidir si demana o no una indemnització econòmica per la cancel·lació.