xacra en el futbol espanyol

Racisme a la Lliga: el plàtan d’Alves, la temptativa d’Etoo i el judici d’Iñaki Williams

Els incidents xenòfobs als estadis espanyols abunden i han afectat fins i tot les grans estrelles del campionat

Racisme a la Lliga: el plàtan d’Alves, la temptativa d’Etoo i el judici d’Iñaki Williams
3
Es llegeix en minuts

Els presumptes insults racistes del jugador del Cadis Juan Cala al futbolista francès del València Mouctar Diakhaby, que van motivar la retirada de l’equip valencià del camp de joc durant una mitja hora. Quan va tornar al camp ho va fer la tornada del central, que va acusar Cala d’haver-li dit «negre de merda».

En un comunicat, el València va assenyalar que Diakhaby «s’ha convertit en una altra víctima del racisme en el futbol» i va lamentar que després de «patir un intolerable insult racista, encara hagi vist la targeta groga per protestar. Confiem que aquests fets s’investiguin».

A la fi, el que va passar al Ramón Carranza se suma a una llarga llista d’episodis xenòfobs en la màxima categoria del futbol espanyol.

Aquesta és una relació d’alguns dels casos més significatius d’aquest tipus d’incidents des del 2000:

- 2 d’abril del 2000.- Darío Silva, davanter uruguaià del Màlaga CF, agredeix un aficionat del Reial Oviedo, al Carlos Tartiere, que l’havia insultat i anomenat «negre».

- 6 d’octubre del 2004.- Durant un entrenament de la selecció, Luis Aragonés es dirigeix al davanter José Antonio Reyes, que diu: «Digui-li al negre que vostè és millor...» amb referència al seu company de l’Arsenal Thierry Henry.

- 17 de novembre del 2004.- Els jugadors anglesos Jermain Defoe i Andy Cole són objecte d’insults racistes durant el partit amistós contra Espanya, al Bernabéu.

- 27 de novembre del 2004.- El futbolista camerunès del Barcelona Samuel Eto’o rep una targeta groga després de llançar la pilota al públic del Getafe després de ser increpat durant tot el partit amb sons d’imitació de micos.

- 11 de desembre del 2004.- Eto’o és blanc d’insults racistes en el partit contra l’Albacete.

- 12 de febrer del 2005.- Eto’o celebra el seu gol a Saragossa parodiant un simi en resposta als gestos racistes que va rebre des de la grada.

- 12 de març del 2005.- El davanter costa-riqueny del Màlaga Paulo César Wanchope colpeja un aficionat del seu club a La Rosaleda després que proferís sons de mico.

- 20 de març del 2005.- Ronaldo Nazario de Lima llança una ampolla d’aigua cap a la grada de La Rosaleda malaguenya després de rebre insults racistes d’aficionats.

- 16 d’abril del 2005.- Llancen un plàtan a l’àrea defensada pel porter de l’Espanyol Carlos Kameni a l’estadi Vicente Calderón.

- 15 de gener del 2006.- L’entrenador Javier Clemente diu a la roda de premsa després del Barcelona-Athletic de Bilbao: «Creia que els que escopien són els que baixen de l’arbre», en al·lusió a l’escopinada que Eto’o li va llançar a Unai Expósito.

- 25 de febrer del 2006.- Samuel Eto’o amenaça d’abandonar el terreny del joc de La Romareda pels crits racistes que va rebre des de les grades. El jugador finalment va desistir.

- 27 d’abril del 2014.- El jugador del Barcelona Dani Alves rep un plàtan llançat per un espectador del camp del Vila-real i el brasiler, en resposta, se’l menja.

- 21 d’agost del 2016.- Aficionats de l’Sporting de Gijón a El Molinón profereixen insults racistes contra el jugador de l’Athletic de Bilbao Iñaki Williams i l’àrbitre interromp durant un minuts el partit.

Notícies relacionades

- 25 de gener del 2020.- El jugador de l’Athletic de Bilbao Iñaki Williams rep insults racistes d’un grup de seguidors de l’Espanyol en el partit disputat a l’estadi barceloní de Cornellá. S’ha convertit en la primera causa oberta per xenofòbia en el futbol professional espanyol.

- 4 d’abril del 2021.- El futbolista francès del València Mouctar Diakhaby denuncia insults racistes del jugador del Cadis Juan Cala a l’estadi Ramón de Carranza. L’equip valencià es va retirar del camp de joc durant uns minuts i va tornar sense el central.