SUÏSSA, 1 - ESPANYA, 1

Les fallades de Sergio Ramos fan encallar Espanya

El defensa del Madrid malgasta dos penals i la selecció perd el liderat a Suïssa abans de rebre dimarts la crucial visita d'Alemanya

jdomenech55875382 spain s forward gerard moreno  l  scores the equalizer durin201114231650

jdomenech55875382 spain s forward gerard moreno l scores the equalizer durin201114231650 / FABRICE COFFRINI

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A dos minuts del final Gerard Moreno va salvar els mobles, evitant una lletgíssima derrota d’Espanya davant Suïssa, el cuer del grup. El gol de l’inspirat davanter del Vila-real va camuflar el mal partit de la selecció (1-1) i va atenuar la negra nit de Sergio Ramos, que va fallar dos penals en la segona meitat i va impedir la remuntada al gol de Freuler.

La classificació per a la final four de la Lliga de Nacions queda a expenses del gran duel de dimarts a Sevilla contra Alemanya, que es presentarà amb el liderat a la butxaca, gràcies al seu triomf sobre Ucraïna (3-1) combinat amb l’ensopegada espanyola. Gerard Moreno, que es va guanyar la titularitat amb la seva precisa aparició, creu que Espanya guanyarà si eleva el seu índex d’encerts contra la porteria de Neuer. 

Primer llançament de Ramos, que atura Sommer. / FABRICE COFFRINI (AFP)

Rècord inoblidable de Ramos

El d’errors es va esgotar a Basilea amb els dos penals malgastats per Sergio Ramos. El seu rècord europeu d’internacionalitats (177) a què arribava en una nit freda, serà inoblidable també per les seves dues fallades després d’una ratxa de 22 llançaments encertats. Des del novembre del 2018 que no marrava un penal. Ho va fer per partida doble; el segon, el va fer vorejar el ridícul pel seu pèssim llançament a l’estil Panenka.

Anava amb presses Espanya, a la desesperada, amb el pols accelerat per aconseguir un gol que equilibrés el gol de Freuler del primer temps. Luis Enrique va canviar tot l’atac, contratastada la inoperància dels titulars. L’acceleració va empresonar els suïssos, i amb la pilota rondada per l’àrea aliena, Espanya va recuperar l’esperança. 

Segon penal, llançant a l’estil Panenka, també parat per Sommer. / FABRICE COFFRINI (AFP)

Aparició desangelada

Molt desangelada havia sigut l’aparició inicial amb l’onze que reserva Luis Enrique per als partits oficials. Va sorprendre el tècnic amb l’alineació d’Unai Simón sota els pals. L’únic que va aguantar en l’alineació que es va enfrontar en l’amistós contra Holanda. El meta es va equivocar greument en una sortida que va poder provocar el 2-0 de Seferovic i que va salvar Ramos a la seva millor acció.

El to de l’equip va ser pitjor contra un rival pitjor, tot i que superior en voluntat i entusiasme sortint des d’enrere. Embolo va ser un empipament constant perquè, sent un punta, retrocedia per oferir-se als seus companys. Entre que els defenses espanyols no s’atrevien a assetjar-lo i els migcampistes no miraven a la seva esquena, Embolo podia girar-se i iniciar atacs que tenien poc futur per la inferioritat numèrica dels suïssos o perquè Ramos s’encarregava de frenar-lo amb el cos. Però en una escapada davant el tebi Reguilón, i amb Espanya descol·locada, va poder servir el centre que Freuler va encertar amb una gran rematada.

El gol de Freuler, en el primer temps. / GEORGIOS KEFALAS (EFE)

Canvi radical

El toc d’atenció de Luis Enrique es va veure immediatament en la represa amb una escapada per la banda de Ferran Torres i un córner. Al jugador del City el van acompanyar Olmo i Oyarzabal en el 4-3-3, però no van generar cap preocupació a Sommer. El desemparament de Ferran augmentava amb el nul recolzament de Sergi Roberto, que no s’afegia a l’atac. Busquets, l’altre blaugrana convocat, també va ser titular i també va caminar discret per exercir el lideratge que li correspon com a migcampista. Va acabar lesionat i substituït.

Faltaven 20 minuts, i a Espanya l’envaïen les presses. Generava molt poc joc, que no li servia per crear ocasions, i el recurs dels córners al cap de Ramos només va donar fruit una vegada. En un cop de cap del central que va acabar al braç d’un defensa suís que saltava d’esquena. Més clar va ser el segon penal, i més clar va ser l’error. El va reparar Gerard Moreno a l’afusellar Sommer en una escapada de Reguilón quan Suïssa ja jugava amb deu.

Edimilson Fernandes talla un xut de Reguilón. / GEORGIOS KEFALAS (EFE)

Fitxa tècnica

Suïssa: Sommer (9); Edimilson (5), Elveldi (6), Akanji (6), Rodríguez (6); Shaquiri (5), Freuler (7), Xhaka (6), Zuber (7); Embolo (8), Seferovic (6). 

Tècnic: Vladimir Petkovic (7). 

Canvis: Sow (s. q.) per Shaqiri (m. 70); Steffen (s. q.) per Zuber (m. 70); Omeragic (s. q.) per Sefeerovic (m. 83); Mehmedi (s. q.) per Embolo (m. 90).

Espanya: Unai (5); Sergi Roberto (4), Ramos (4), Pau Torres (6), Reguilón (4); Merino (5), Busquets (6), Fabián (6); Ferran Torres (6), Olmo (5), Oyarzabal (6). 

Tècnic: Luis Enrique Martínez (5). 

Canvis: Morata (6) per Fabián (m. 56); Koke (6) per Busquets (m. 71): Canales (5) per Olmo (m. 71), Adama (5) per Oyarzabal (m.72); Gerard (s.c.) per Merino (m. 81).

Gols:  1-0 (m. 25) Freuler empalma de cop amb l’esquerra. 1-1 (m. 88) Gerard Moreno afusella Sommer.

Àrbitre: William Collum (4), escocès. 

Targetes: Elvedi (m. 15 i 78), Embolo (m. 58).

Notícies relacionades

Targetes vermelles: Elvedi (m. 78).

Estadi: St. Jakob Park.