LA COMPLICADA TORNADA A LA COMPETICIÓ

L'Eibar activa l'alarma i revela la «por» de tornar a la Lliga

La plantilla del club basc expressa en un comunicat els seus temors de les «terribles conseqüències» que podria comportar jugar de nou

zentauroepp52723772 graf5240  eibar  10 03 2020   el jugador de la real sociedad200505175937

zentauroepp52723772 graf5240 eibar 10 03 2020 el jugador de la real sociedad200505175937 / Javier Etxezarreta

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas

En vigílies d’una votació parlamentària transcendental sobre la pròrroga de l’estat d’alarma a Espanya, el món del futbol ha experimentat aquest dimarts el seu propi sotrac. La plantilla de l’Eibar ha emès un comunicat en què expressa el seu rebuig de reprendre la seva activitat com a futbolistes, la seva «por» de les «terribles conseqüències» que podria comportar la tornada de la Lliga. Ningú fins ara, en el futbol professional, s’havia expressat amb tanta contundència, i per escrit.

L’actitud del quadro tècnic i la plantilla de l’Eibar (16è de la Lliga, dos punts per sobre del descens) ha provocat la reacció immediata de LaLiga, que accelera perquè el torneig torni al més aviat possible. El seu president, Javier Tebas, ha repetit la frase que ja va fer famosa fa 15 dies quan va assenyalar que «jugar a futbol serà més segur que anar a comprar al súper». Al marge del comunicat dels futbolistes, el club ha anunciat posteriorment que els jugadors iniciaran els entrenaments individuals dissabte que ve a les instal·lacions d’Atxabalpe (Arrasate).

Jugadors i membres del cos tècnic i mèdic, així com el personal del club que estarà en contacte amb la plantilla, se sotmetran aquest dimecres a les proves mèdiques establertes pels protocols de seguretat elaborats per LaLiga i el Consell Superior d’Esports, que preveuen proves de Covid-19 per a tots els implicats.

El distanciament físic

Els jugadors i tècnics de l’Eibar han demanat «garanties» i «responsabilitat» davant del temor de contreure i encomanar la Covid-19 jugant a futbol, una activitat en la qual, remarquen, no podran «complir la primera recomanació de tots els experts: el distanciament físic».

Dos jugadors de la plantilla de l’Eibar, que van preferir mantenir-se en l’anonimat, han reconegut a El Periódico que feia dies que li estaven donant tornades a prendre una actitud respecte a la tornada a l’activitat i, malgrat que el debat ha sigut important, tots han decidit donar suport al comunicat tot i que tots estan disposats, en principi, a passar les revisions mèdiques i posar-se a entrenar, individualment, de manera immediata. «No crec que això tingui més recorregut que es conegui la nostra actitud, que, sí, pot acabar sent única a la nostra Lliga, però que volíem fer pública».

«Tenim por d’iniciar una activitat en la qual no podrem complir la primera recomanació de tots els experts, el distanciament físic. Ens inquieta que, per fer el que més ens agrada, puguem encomanar-nos, infectar els nostres familiars i amics, i fins i tot contribuir a un nou brot de l’epidèmia, amb les terribles conseqüències que això comportaria per a tota la població», manifesten els jugadors.

José Luis Mendilibar, l’entrenador de l’Eibar. / EFE

La plantilla del club basc opina que «el primer ha de ser la salut de tots i és moment que aquesta idea prevalgui amb fets, no únicament amb paraules. Només amb aquesta premissa clara tindria sentit tornar a la competició. Demanem garanties. Exigim responsabilitat», afirmen els futbolistes i el cos tècnic.

Uns privilegiats

Els jugadors aclareixen que el futbol els «apassiona». «Res ens fa més il·lusió que poder tornar a trobar-nos i fer disfrutar la gent. Sense el futbol ens sentim buits, com lamentablement estaran les nostres grades. Defensem un escut que representa milers de persones i res serà igual sense ells. L’espectacle perd la seva essència», adverteixen.

Els futbolistes de l’Eibar diuen que són uns «privilegiats» perquè disfruten «entrenant i jugant cada minut», i aclareixen que per això «volen jugar». «Però abans que futbolistes som persones, i com a gran part de la societat ens preocupa la situació sanitària», indiquen.

El camp d’Ipurua, durant l’Eibar - Reial Societat de març. / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

Reconeixen que és cert que «milions de treballadors han tornat a les seves tasques, amb molta menys atenció i molts menys mitjans sanitaris» que els futbolistes, ja que molts d’ells tornaran als seus llocs de treball «sense unes garanties mínimes». «No és just i ho sabem. Som uns privilegiats».

Recel a Valladolid

Quan LaLiga va respondre que jugar a futbol serà més segur que sortir a comprar, es van produir diverses respostes, la més contundent, per exemple, la del doctor García Cota, del Celta i de la selecció espanyola de futbol, molt crític amb el protocol de LaLiga, que va assenyalar: «Jugar a futbol no serà tan segur com diuen, i qui vulgui entendre-ho ha de pensar en un córner, amb 15 jugadors ficats a l’àrea, separats per centímetres, no per metres, i cridant consignes d’atac i defensa, llançant, probablement, saliva en aquesta acció. No crec que això sigui segur, tot i que tots perdem si no es juga».

Tot i que ningú ho ha expressat d’una manera tan clara, els futbolistes de l’Eibar no són els únics temorosos. Miguel Ángel Gómez, director esportiu del Reial Valladolid, també ha reconegut que ha detectat «certa por» en els jugadors del club castellà, «no tant per ells, sinó per la por d’encomanar els seus familiars i entorn».

L’actitud de Rufete

Per la seva banda, Francisco Joaquín Pérez Rufete, director esportiu del RCD Espanyol, ha assegurat aquest dimarts en una videoconferència amb una dotzena de mitjans de comunicació, que «el primer rival del futbol és, sens dubte, el coronavirus; i el segon el temps ja que lluitem contra rellotge per arribar a complir els terminis exigits per la UEFA d’acabar el campionat abans d’agost».

Notícies relacionades

Per a Rufete, que defensa que els sanitaris i la gent necessitada haurien de ser els primers en tenir tests a la seva disposició, tractar els futbolistes com uns éssers privilegiats és un error. «Aquesta és una crisi mundial de persones i no una crisi mundial de càrrecs i professions», ha dit. La plantilla del club periquito ha patit vuit casos de coronavirus i ha tingut més d’un familiar a punt de morir.

Rufete, el director esportiu de l’Espanyol.

Rufete, que ha sigut el primer gran càrrec esportiu que pren la paraula a la Lliga, assegura que «seria una pena posar-nos en marxa per a, al final, no competir. És evident que un positiu ara no és tan greu com un positiu en la fase 3 o 4 de la nostra posada en marxa i ja no diguem en plena competició, de nou». Això sí, per al director esportiu de l’Espanyol és molt trist que Tebas parli de descensos si no es juga, «precisament pocs dies abans que tots ens posem d’acord en empènyer cap a la normalització. Em sembla una sentència molt anticipada. Ja hi haurà temps de parlar d’això, si és que no juguem».