REACCIONS

El mal guanyar del PSG i el mal perdre del Liverpool

Els jugadors del PSG es burlen del noruec Haaland imitant-lo després d'eliminar el Dortmund

Klopp digereix malament la derrota del Liverpool davant l'Atlètic criticant l'estil defensiu de Simeone

jugadores-psg-haaland

jugadores-psg-haaland

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera ronda eliminatòria de la Champions ha deixat dos exemples molts clars de les diferències que hi ha entre saber guanyar i saber perdre. I del mal guanyar i del mal perdre. El Liverpool, concretament el seu entrenador, Jürgen Klopp no va acabar de digerir  l’eliminació davant l’Atlètic (2-3) i el París Saint-Germain, concretament els seus jugadors, van celebrar de forma pejorativa la victòria necessària sobre el Borussia Dortmund (2-0), en un doble duel que no va tenir cap índex de conflictivitat excepte la picabaralla en l’últim minut entre Neymar i Emre Can, que va acabar amb l’expulsió d’aquest últim.

L’ofensa no anava dirigida a Can, centrecampista alemany d’origen turc i amb força experiència a l’elit (té 26 anys). El destinatari era Erling Haaland, neòfit davanter noruec de 19 anys i la gran sensació de la temporada europea. El segon millor golejador de la Lliga de Campions, amb 10 gols, dos dels quals anotats al PSG en l’anada.

Els jugadors del PSG, en un balcó del Parc dels Prínceps després de batre el Dortmund. / CHRISTINE POUJOULAT (AFP)

Kurzawa surt al carrer

Els jugadors del campió francès van celebrar profusament la victòria que feia fora el Dortmund. Exageradament, perquè era la primera vegada que arribaven als quarts de final en quatre anys; desmesuradament, per la identitat del rival, que no era un dels grans favorits. Tan excessiva va ser la celebració, que fins i tot el defensa Layvin Kurzawa va sortir de l’estadi per abraçar-se als prop de dos mil aficionats que s’havien congregat a les portes de l’estadi.

Però el que va cridar més l’atenció va ser que tots els jugadors reproduïssin el gest característic de Haaland quan celebra els seus gols.  El noruec se sol asseure a terra i adopta l’actitud de meditació budista. No només ho va fer a l’anada, ni des que és al Dortmund.

Haaland celebra un dels gols contra el PSG a l’anada. / LEON KÜGELER (REUTERS)

Neymar, el primer

Primer ho va fer Neymar després d’anotar el gol que encaminava la classificació. A l’acabar el partit, tots els jugadors del PSG van voler fotografiar-se sobre la mateixa gespa, ridiculitzant el posat de Haaland. El club, a més, els va donar cobertura aprovant el gest coral al difondre aquesta imatge en els seus comptes oficials.

No hi va haver explicacions a aquesta representació tan insòlita. Tampoc hi va haver un motiu més enllà que ho justifiqués. La interpretació només es podia atribuir al missatge de Snapchat en el qual Haaland, després de la primera trobada, va escriure: «París és la meva ciutat». Neymar li va contestar, de tornada, després del segon duel. A Instagram va penjar una foto seva, en la posició de lotus com Haaland, i el següent text: «París és la nostra ciutat, no la vostra».

Mal perdre

Del no saber guanyar al no saber perdre. De París a Liverpool, on el vigent campió no va saber assumir la derrota, cruel, fora de mida, després de rematar 35 vegades contra la porteria de l’Atlètic. Els blanc-i-vermells només ho van fer 10 vegades, quatre entre els tres pals, i van marcar tres gols. Klopp, atònit, va tenir una reacció molt convencional. La típica de la importència: criticar el plantejament defensiu del rival.

«No entenc que, amb la qualitat que tenen, juguin el futbol que juguen. Podrien jugar bon futbol, però prefereixen quedar-se a darrere i contraatacar», va comentar l’entrenador, que presumia que li agradava «el ‘rock’n roll’» i «el ‘heavy metal’», per contraposar-lo al futbol més pausat, que proposar altres col·legues com Pep Guardiola o Arsène Wenger.

«No entenc que, amb la qualitat que tenen, juguin el futbol que juguen. Podrien fer bon futbol i prefereixen quedar-se a darrere». Klopp opinant del plantejament del Atlètic

Jugar «a guanyar»

Klopp censurava, així, el plantejament de Diego Simeone per fer valer l’1-0 de l’anada. Li va servir fins al 2-0, que va anotar Roberto Firmino, a l’incii de la pròrroga. Dos gols de Marcos Llorente van deixar fora de combat el vigent campió, i després Álvaro Morata va vestir de victòria el miracle sumat de l’Atlètic.

Notícies relacionades

«Ho acceptem, és clar. M’adono que soc un mal perdedor, especialment perquè els nois han fet un gran esforç contra jugadors de classe mundial, que defensen amb dues línies de quatre», insistia Klopp en aquest missatge queixós.

Klopp i Simeone, durant el duel d’Anfield que va guanyar l’Atlètic. / PHIL NOBLE (REUTERS)

El seu capità, Jordan Henderson va admetre un dels defectes del Liverpool. «Sabem l’important que és estar concentrat fins al final i que aquest lapse de concentració et pot costar tot», va dir el centrecampista. Simeone va explicar a Klopp el pla de l’Atlètic: «Juguem amb les nostres armes i a guanyar».