nova mesura

Anglaterra, Escòcia i Irlanda prohibiran als nens colpejar la pilota amb el cap de la pilota

La mesura afecta tots els menors de 12 anys i fins als 16 s'introduirà aquest tipus de jugada de forma gradual

22 February 2020, England, Leicester: Manchester City goalkeeper Ederson (K) blockes a shot by Leicester City’s Kelechi Iheanacho during the English Premier League soccer match between Leicester City and Manchester City at King Power Stadium. Photo: Nick Potts/PA Wire/dpa

22 February 2020, England, Leicester: Manchester City goalkeeper Ederson (K) blockes a shot by Leicester City’s Kelechi Iheanacho during the English Premier League soccer match between Leicester City and Manchester City at King Power Stadium. Photo: Nick Potts/PA Wire/dpa / Nick Potts/PA Wire/dpa (Nick Potts/PA Wire/dpa)

1
Es llegeix en minuts

Les federacions de futbol d’Anglaterra, Escòcia i Irlanda prohibiran les rematades de cap durant les sessions d’entrenament per a nens menors de 12 anys i supervisaran aquesta mena de jugades en xavals de fins a 18 anys, segons s’ha fet públic aquest dilluns a Londres com a mesura de prevenció davant de lesions cerebrals. 

«A partir d’ara no es podrà colpejar la pilota amb el cap a les escoles primàries de futbol, segons una pauta de comportament i entrenament que s’ha enviat a tots els centres i equips», es detalla en un comunicat. Així mateix per a les diverses categories contemplades entre els 12 i els 16 anys, les rematades de cap s’aniran introduint de manera gradual i amb pilotes no excessivament inflades per evitar aquest tipus de lesions.

Estudi escocès

Ara per ara, i degut a la baixa incidència d’aquest tipus de jugades en partits entre nens, no s’han pres mesures específiques que afectin la competició. Aquesta nova norma es durà a terme seguint les indicacions d’un estudi publicat a l’octubre i realitzat per la Universitat de Glasgow sobre les possibilitats, unes 3,5 vegades més, que els exfutbolistes escocesos tenien de morir a causa d’una malaltia neurodegenerativa sobre la mitjana de la població en general.

«Una vegada es va conèixer aquest estudi hi va haver trucades de pares que demanaven que es prohibís el joc de cap, cosa que és perfectament comprensible», ha explicat aquest dilluns Les Howie, gerent de l’Associació Anglesa de Futbol. «No obstant, s’ha de tenir en compte que l’estudi no va demostrar que els caps estiguessin vinculats a malalties neurodegeneratives (...) i no hi havia res que suggerís que el joc de cap hauria d’estar prohibit per a tots els nivells de competició», va afegir el directiu.

La mida de la pilota

Notícies relacionades

Tampoc s’ha prohibit colpejar la pilota amb el cap en els partits entre nens, perquè «el nostre informe demostra que hi ha una mitjana de dos cops de cap per partit, cosa que evidència que és un fet poc freqüenti», segons el mateix directiu.

La pròxima temporada, la mida de les pilotes també canviarà, ja que fins a la categoria de menors de 10 anys s’utilitzaran pilotes de mida 3 (diàmetre de 57 a 60 centímetres), en comptes de les que s’utilitzen normalment, que són de la mida quatre (de 62 a 66 centímetres de diàmetre).

Temes:

Irlanda Escòcia