L'EUROCOPA DEL 2016

Cristiano obre els quarts aquest dijous davant una sòlida Polònia

Portugal confia en l'astre per arribar a la seva quarta semifinal en les cinc últimes edicions

rpaniagua34502948 players pepe  right  and cristiano ronaldo  left  attend a t160629172925

rpaniagua34502948 players pepe right and cristiano ronaldo left attend a t160629172925 / Michael Sohn

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Després de dos dies de descans, l’Eurocopa més llarga de la història es prepara per viure els quarts de final. El torneig el van començar 24 seleccions i ja només en queden vuit. Pel camí han sucumbit víctimes de renom, com Espanya, l’última campiona. També Anglaterra, un clàssic de les decepcions que tampoc va trencar amb la seva maledicció a França.

Entre els supervivents hi ha les dues màximes favorites, Alemanya i França, que s’enfrontarien en semifinals si superen Itàlia i la sorprenent Islàndia. Por l’altre costat, Portugal i Polònia obren les eliminatòries amb Bèlgica com a principal candidata per plantar-se a la final de París. 

 

POLÒNIA-PORTUGAL. LEWANDOWSKI VOL FER UN PAS ENDAVANT

El Velodrome de Marsella acollirà avui (21.00 hores) el primer xoc dels quarts. Allà hi seria Espanya si hagués fet els deures: ser primera de grup i passar els vuitens. Però la lògica només la va complir Polònia, segona de grup darrere d’AlemanyaDesprés va tombar Suïssa en els penals i perseguirà la primera semifinal europea de la seva història.

Ni tan sols en els seus millors temps, els de les generacions comandades per Lato i Boniek, que van aconseguir dos tercers llocs als Mundials de 1974 i 1982, Polònia va deixar empremta a l’Eurocopa. Si venç el conjunt de Cristiano, Portugal arribaria a la seva quarta semifinal en les cinc últimes edicions. 

Si marca Cristiano  igualaria Platini com a màxim artiller de la història en Eurocopes. El lusità porta 8 gols, el francès en va aconseguir 9

El bloc d’Adam Nawalka s’ha mostrat molt sòlid. Només l’espectacular xilena del suís Shaqiri, nascut a Kosovo, va poder desarborar Fabianksi. L’astre del Madrid tindrà el repte de batre el porter del Swansea, el segon menys golejat després de Neuer. Si ho aconsegueix igualarà Platini com a màxim golejador de la història a l’Eurocopa (9 dianes). 

També vol fer un pas endavant Robert Lewandowski, autor de 42 gols aquesta temporada amb el Ba-yern i pitxitxi de la fase de classificació, amb 13. A França no s’ha estrenat i només va disparar una vegada a porta (davant Suïssa).

Polònia, que té vuit jugadors advertits, entre ells tres defenses, necessita la millor versió de la seva estrella per donar la sorpresa contra Portugal, que va passar a vuitens amb tres empats i va vèncer Croàcia en la pròrroga. L’últim precedent, al Mundial del 2002, va acabar amb golejada lusitana (4-0).  

GAL·LES-BÈLGICA. HAZARD LIDERA ELS 'RED DEVILS' DAVANT BALE

Eden Hazard ha arribat fresc a França després d’una pèssima temporada amb el ChelseaBèlgica està notant l’aportació del mitjapunta, que es va destapar davant Hongria. «Molts es van sorprendre quan li vaig donar el braçal a aquest petit home que ha parlat amb els peus», va dir Marc Wilmots sobre el seu astre. 

"És el partit més gran de la nostra història des de 1958. Volem assaborir el moment" (Bale)

Bèlgica ha sabut sobreposar-se a la derrota del debut davant Itàlia (2-0) i camina ara disparada per la part fàcil del quadro, disposada a igualar la final de 1980. El xoc es disputarà demà a Lilla, on va jugar Hazard entre el 2007 i el 2012. Vermaelen és baixa per sanció.

Gal·les tornarà a confiar en el seu orgull per superar la generació de 1958, que es va quedar a un pas de jugar les semifinals d’aquell Mundial. «És el partit més gran de la nostra història», va resumir Bale.

ALEMANYA-ITÀLIA. ELS GERMÀNICS APUNTEN A LA SEVA 'BÈSTIA NEGRA'

Sembla que no pugui ser. Fins i tot sembla mentida tractant-se d’una selecció així. Alemanya mai ha guanyat Itàlia en partit oficial després de vuit duels. La selecció azzurra és l’única bèstia negra de la campiona del món. Per això, la majoria de seguidors preferien Espanya. La història sempre pesa, amb els records més recents de les semifinals de l’Eurocopa-2012 i el Mundial del 2006.  

La campiona del món  mai ha derrotat l''azzurra' en partit oficial

Joachim Löw ha assegurat que no existeix cap trauma amb Itàlia i que dissabte, a Bordeus, intentaran acabar amb aquesta ratxa. Els espera un rival motivadíssim després de la seva victòria davant 'la Roja'. Motta no jugarà per sanció i De Rossi arrossega molèsties. Conte té un problema en el pivot defensiu.

FRANÇA-ISLÀNDIA. L'AMFITRIÓ SE LA JUGA CONTRA LA REVELACIÓ

Notícies relacionades

Ningú es podia imaginar que en l’últim duel de quarts, el de diumenge a Saint-Denis, es colaria la selecció més humil del torneig. El futbol depara de tant en tant miracles així i França s’enfrontarà a Islàndia per un lloc a les semifinals.

Els 'bleus' han complert la seva missió amb més dubtes del compte, però són els indiscutibles favorits davant el «país de pescadors», com el va definir la premsa anglesa després de la debacle dels pross. Umtiti, el nou central del Barça, podria suplir el sancionat Rami, mentre Cabaye apunta com a substitut de KantéGriezmann amenaça amb els seus gols la continuïtat del somni islandès.