L'EUROCOPA 2016

Nihat: "Ni Messi ni Cristiano, a Iniesta l'aplaudeix tothom"

L'exjugador internacional i actual ajudant del seleccionador turc explica les seves sensacions en una entrevista amb EL PERIÓDICO

rpaniagua34301849 deportes  nihat160615190446

rpaniagua34301849 deportes nihat160615190446

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Es va retirar el 2011, en el mateix equip en què va debutar, el Besiktas, però va passar la majoria de la seva carrera a Espanya, primer a la Reial Societat (2001-06) i després al Vila-real (2006-09). Nihat Kahveci (Istanbul, 23-11-1979) és ara l’ajudant de Fatih Terim a la selecció turca, concentrada a la localitat de Saint-Cyr-sur-Mer, al sud-est de França. La seva família viu a Benicàssim i ell coneix a la perfecció Espanya, el seu rival d’aquest divendres.

–¿Com afronten el partit després de la derrota davant Croàcia?

–No esperàvem perdre aquest partit, però ens ha tocat un grup fortíssim i no ens hem de desanimar. Queden dos partits i no pensem regalar res. El 2008 també vam caure en el debut davant Portugal i vam arribar a semifinals. Ens va eliminar Alemanya en l’últim minut. ¿Per què no hem de poder sorprendre Espanya?

–El veig optimista. ¿Li va agradar la Roja davant la República Txeca?

–Vaig estar amb Fatih a Tolosa veient el partit. És de les millors seleccions del món. Fan un gran futbol i deuen estar contents de començar guanyant. Contra Espanya mai és fàcil jugar, serà complicadíssim. Sempre té la pilota, amb paciència, fins que el rival es cansa. És un equip boníssim, però té alguna debilitat. Nosaltres sabem de la nostra qualitat, tenim orgull i cor. Un turc no es rendeix mai, lluita fins a la mort. 

–Terim va dir que Iniesta mereixeria la Pilota d’Or, però situa Messi en una altra galàxia. ¿Hi està d’acord?

–A mi m’agradaria que Iniesta tingués una Pilota d’Or, però no la necessita ni crec que li importi. Ja el valoren i l’estimen a tot el món. Això no passa amb ningú. Aquesta humilitat és meravellosa. Andrés és el millor dins i fora del camp. M’encanta. Ni Messi ni Cristiano, a Iniesta l’aplaudeix tothom. Tant de bo no jugués contra nosaltres. ¿Té alguna idea per aconseguir-ho sense que es lesioni? Fa 15 anys que juga a un gran nivell. Però Espanya no només és Iniesta. També té, per exemple, la millor parella de centrals de l’Eurocopa.

–Arda Turan està rebent moltes crítiques. ¿El nota preocupat? 

–És un dels nostres millors jugadors. Al Barça no ha jugat gaire, però parlem del Barcelona, no d’un equip qualsevol. Jo parlo amb ell cada dia, passem molt temps junts i sé perfectament que vol aportar més. Contra Espanya estarà més connectat que mai.

–Vostè va viure la millor època de Turquia (69 partits, 19 gols), amb el tercer lloc del Mundial del 2002 i les semifinals de l’Eurocopa del 2008. ¿Quins records en guarda? 

–Moltíssims. El 2008 vam demostrar que mai ens rendim. El nostre caràcter és així, aquells quarts de final contra Croàcia van ser increïbles. Em vaig lesionar i no vaig poder jugar després contra Alemanya. Al Mundial també vam fer una gran actuació. Aquí ho deixarem tot al camp. Tenim un entrenador amb moltíssima experiència, el millor possible. Li agraeixo que confiés en mi fa tres mesos. La banqueta és un altre món. Jo tinc la llicència i vull entrenar. Vaig començar de zero, als juvenils del Vila-real, amb qui vam ser campions.

Notícies relacionades

–¿Segueix amb atenció la Lliga espanyola? ¿Què n’opina del Barça? 

–Encara que el Madrid hagi guanyat la Champions, el Barça és el millor equip dels últims 15 anys. Ha conquistat un munt de títols, és el que millor juga i té tres davanters que fan 130 gols, començant per Messi. L’hem de disfrutar. M’agrada més que Cristiano. Però això no significa que menyspreï el portuguès. És un golejador amb una regularitat implacable.