Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Com despertar les vocacions científiques

L'objectiu de la iniciativa se centra a trencar els estereotips de gènere

Més de 180 investigadores han ofert xerrades a les escoles catalanes

cientfica 27

cientfica 27

1
Es llegeix en minuts
J. M.

L’11 de febrer s’ha celebrat el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una data escollida per les Nacions Unides per aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nenes en la ciència. Malgrat els esforços dels organismes internacionals, només el 37% de les dones opta per fer carreres vinculades a la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, segons la Unesco.

Els estereotips de gènere sobre la capacitat intel·lectual apareixen al voltant dels 6 anys i influeixen en els interessos de les nenes, tal com ha afirmat en diverses ocasions la prestigiosa revista ‘Science’. Tal com sosté el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, «per estar a l’altura dels desafiaments del segle XXI, necessitem aprofitar tot el nostre potencial. Aquest esforç exigeix desmuntar els estereotips de gènere».

Segona edició

És en aquest context que neix la iniciativa 100tífiques, esdeveniment que celebra la seva segona edició, amb l’objectiu de fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes, especialment. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la iniciativa ofereix 166 xerrades divulgatives simultànies en escoles catalanes, per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres d’investigació i universitats (100tífiques), mobilitzant 15.000 alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO. L’objectiu: despertar les vocacions científiques entre les més joves.

 

Notícies relacionades

Aigües de Barcelona ha participat activament d’aquest repte i cinc de les seves científiques han sigut seleccionades per visitar els centres escolars i oferir una xerrada. Es tracta d’Anna Pinar, biòloga experta en microbiologia; Raquel Céspedes, química experta en química del medi ambient; Maria Rosa Boleda, química experta en medi ambient i pol·lució; Nuria Roigé, enginyera de camins doctoranda en models d’inversió, i Belén Galofré, llicenciada en farmàcia i experta en microbiologia.

Totes elles volen posar el seu gra de sorra per trencar amb els estereotips de gènere que mantenen les dones allunyades d’aquestes carreres. I és que una de les qüestions primordials per aconseguir aquest augment de les vocacions científiques és posar de relleu referents i figures científiques femenines que abans estaven ocultes. Aconseguir-ho és cosa de tots.