DEL 8 A L'11 DE MAIG

Els fonaments de la indústria alimentària

FoodTech Barcelona s'articula entorn de tres salons sectorials

foodtech

foodtech

3
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / Barcelona

"És la plataforma idònia per impulsar les exportacions d'una indústria nacional de gran magnitud i un clar potencial exportador. A FoodTech Barcelona s'hi exposen les principals empreses nacionals de maquinàriatecnologiaprocessos i ingredients per a la indústria d'aliments i begudes, i també una àmplia representaciód'expositors internacionals, en especial alemanys i italians». Aquest és el resum que fa del saló Ricardo Márquez, que el dirigeix per primera vegada. «Es tracta d'una fira que inclou la transformació, el processament i el tractament tecnològic de tota la cadena de valor, des de la matèria primera fins al punt de venda, els béns d'equip, etcètera. Atesa l'alta diversitat tecnològica que ofereixen els seus expositors i la seva efectivitat en la generació de negocis, Food-Tech Barcelona s'ha convertit en el certamen de referència del sud d'Europa i l'Amèrica Llatina», considera Márquez.

Per al director, a més, una altra característica diferencial de la fira és la qualitat dels visitants: El 93% dels professionals que hi van prenen decisions de compra o hi participen. I, entre les prioritats de FoodTech Barcelona hi ha la de propiciar més de mil trobades de feina entre investigadorsempreses i associacions sectorials per fomentar la transferència tecnològica i promoure la investigació.

Creixement

El saló, que celebra la 15a edició del 8 a l'11 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, reunirà més de 270 expositors directes d'una trentena de països en 15.700 metres quadrats nets de superfície expositiva, un 10% més que en l'última edició (2015). Entre les novetats, es potenciaran nous sectors i activitats vinculats a la sostenibilitat, la seguretat alimentària, la innovació, la digitalització il'internet de les coses aplicat a la indústria de l'alimentació i les begudes. D'altra banda, FoodTech Barcelona 2018 incorporarà maquinària i tecnologia per a la indústria làctiaconserverafred i neteja industrial, tractament de residusprocessos logístics i solucions mediambientals per a la indústria alimentària. També es preveu integrar equipament, tecnologia i maquinària per a fleca i pastisseria, sectors dels quals procedeixen gairebé el 20% dels visitants.

Tres eixos

La fira s'articularà entorn de tres salons sectorials. El primer és Tecno Càrnia que, segons el president d'Amec-Aefemac, Jordi Vila, «es consolida com el millor aparador de la tecnologia per al sector carni». Per a Llucià Casellas, president de FoodTech Barcelona i director general de Roser Construcciones Metálicas, aquest és un sector «molt cohesionat» dins de la indústria de l'alimentació, «molt dinàmic i potent a l'hora de treballar els mercats».

La cimera internacional Barcelona Biofilm Summit reunirà 200 professionals

El segon saló sectorial és Tecno Alimentària, aparador dels últims llançaments en solucions tecnològiques per a la millora dels processos de fabricació d'aliments. En aquesta zona el visitant professional tindrà al seu abast propostes innovadores que tenen molt en compte aspectes com la traçabilitat, els sistemes de control de qualitat, la seguretat, la protecció mediambiental o la refrigeració industrial, entre d'altres.

En tercer lloc, Tecno Ingredients respondrà a les noves oportunitats de negoci que ofereixen les empreses d'ingredients, que impulsen la investigació en la indústria de l'alimentació i de les begudes, gràcies a solucions eficaces i innovadores que aporten valor als aliments.

Seguretat alimentària

Dins del programa d'activitats de FoodTech Barcelona destaca la celebració (per primera vegada) de Barcelona Biofilm Summit 2018, un congrés internacional sobre higiene i seguretat alimentària que abordarà la problemàtica delsbiofilms  (microorganismes que s'adhereixen a determinades superfícies en les plantes de producció d'aliments i begudes). Segons dades del centre tecnològic Ainia, els microorganismes complexos causen malalties alimentàries que, només a la UE, afecten 23 milions de persones cada any. Lactants, nens, embarassades i persones grans són alguns col·lectius vulnerables als trastorns provocats per aquests ecosistemes bacterians.

D'altra banda,l'Innovation Meeting Point  es convertirà en una àrea dinàmica de transferència de coneixement i innovació del sector mitjançant jornades dirigides a fomentar sistemes productius més sostenibles, promoure l'eficiència en el consum dels recursos i la transferència de tecnologia i revelar les principals tendències de processat, manipulació i fabricació d'aliments.

Notícies relacionades

Així mateix, el 10 de maig a l'Innovation Meeting Point es lliuraran els premis FoodTech Innova, que distingeixen els projectes més innovadors, i FoodTech Emprèn, per guardonar projectes emprenedors de tecnologia alimentària.

Finalment, dins del saló Tecno Ingredients s'ubicarà Ingrenova, una mostra delsProductes Alimentaris Intermedis més innovadors de les empreses expositores.