Regla númerica

Aquest és el mètode que utilitzen els bars i restaurants per vendre més racions

Segur que més d’una vegada has demanat una tapa i t’has adonat que sobra una unitat que fa impossible una repartició equitativa

Aquest és el mètode que utilitzen els bars i restaurants per vendre més racions
1
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

¿Alguna vegada has anat a un bar o un restaurant, has demanat una tapa i t’has adonat que sobra una unitat que fa impossible una repartició equitativa amb els teus amics o familiars? Passa amb les croquetes, les gambes i les mandonguilles, les broquetes, i fins i tot amb els talls i trossos d’embotit. És una pràctica que treu de polleguera, però té una raó de ser: així els establiments venen més racions. A més, darrere d’aquesta manera de fer, que s’evidencia més en les franquícies, hi ha un truc i és matemàtic.

El matemàtic i divulgador científic Santi García Cremades va explicar en el programa ‘Mapi’ de TVE que la regla numèrica es basa en l’ús de números primers a l’hora de servir les tapes i les racions. Segur que recordaràs de l’escola que els nombres primers són tots aquells més grans que 1 i que només són divisibles per un i per si mateixos. Com explica Cremades, són el 2, el 3, el 5, el 7 o l’11. Si et fixes, els podràs trobar habitualment en una ració.

La regla a la inversa

Notícies relacionades

Una regla que, d’altra banda, pot ser a la inversa. És a dir, en el cas que el nombre de comensals no sigui parell, sinó senar, els establiments solen servir quantitats parelles. D’aquesta manera, es repeteix el mateix ‘conflicte’ i la quantitat no és equitativa.

Així, a fi d’igualar el sobrant que falta o que queda, els consumidors tendeixen a demanar més menjar i, per tant, els bars i els restaurants venen més. Si no hi ha un cambrer simpàtic que entengui la situació, mostri amabilitat i compensi la quantitat servida, hi ha una altra opció: aplicar la tàctica de la forquilla i el ganivet. En altres paraules, dividir l’última unitat, la de la vergonya, perquè tothom pugui disfrutar-ne.

Temes:

Bars Consum Preus