Vandalisme

El turista que va danyar el Colosseu a l’escriure el seu nom diu ara que «no sabia que era tan antic»

El turista que va danyar el Colosseu a l’escriure el seu nom diu ara que «no sabia que era tan antic»
2
Es llegeix en minuts
EFE

 El turista Ivan Dimitrov, de 27 anys, que viu a Bristol (Regne Unit) amb la seva nòvia, Hayley Bracey, i que va escriure el nom de tots dos en una de les parets del Colosseu de Roma, va buscar una disculpa en una carta enviada a la Fiscalia de Roma; a l’alcalde, Roberto Gualtieri, i a l’ajuntament de la capital italiana, i en la qual assegura que desconeixia l’antiguitat del monument.

«Reconec amb total vergonya que només després del que lamentablement va passar em vaig assabentar de l’antiguitat del monument», va escriure el noi, d’origen búlgar, en la carta que avui publica el diari romà ‘Il Messaggero’.

Tots dos estaven visitant la capital italiana durant un viatge de tres setmanes per Europa i, durant una visita al Colosseu, l’home va escriure «Ivan + Hayley 23» en una paret, com es pot veure en un vídeo penjat per un altre turista en una plataforma i que es va fer viral.

Persecució penal

El ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, va prometre llavors que es perseguiria aquest acte de vandalisme, després que els Carrabiners van rastrejar les imatges de les càmeres de seguretat i els registres dels hotels i es va aconseguir identificar el turista mentre eren a Bulgària.

Sangiuliano va assegurar que en cas de denúncia, el Ministeri de Cultura es presentarà com a part civil. Es desconeix si s’ha obert algun procediment judicial al noi.

Segons el diari, Ivan Dimitrov immediatament es va disculpar pel seu gest i va dir als Carrabiners que estava molt penedit i també preocupat per les conseqüències del seu acte, ja que se li va explicar que s’arrisca a una pena de presó de dos a cinc anys i una multa d’entre 2.500 i 15.000 euros.

«Conscient de la gravetat de l’acte comès, amb aquestes línies voldria dirigir les meves més sinceres disculpes als italians i al món sencer pels danys causats a un bé que, de fet, és patrimoni de tota la humanitat», va escriure en la carta.

Sobretot es disculpa amb l’ajuntament de Roma, que «amb dedicació, cura i sacrifici custodia l’inestimable valor històric i artístic del Colosseu», i després intenta justificar-se afegint que «només més tard es va assabentar de l’antiguitat del monument».

Notícies relacionades

Aquesta no és la primera vegada que els visitants de l’enorme amfiteatre decideixen vandalitzar els seus murs.

L’estiu passat una turista canadenca va ser sorpresa pels agents de seguretat del Colosseu mentre escrivia el seu nom amb una pedra als mateixos murs. En aquesta ocasió, els vigilants van poder alertar ràpidament la policia, que va acudir al lloc i va denunciar la visitant.