Història d’un símbol

¿Quin és l’origen dels tendals verds a Espanya?

  • El tendal verd, la bandera que ningú discuteix

toldo verde 16 9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El tendal verd. Aquest element que tantes vegades podem veure si aixequem la mirada mentre caminem per tantíssims barris d’Espanya. «Ni catedrals ni banderes, el veritable patrimoni nacional és el tendal verd», declarava a El PERIODICO Pablo Arboleda, creador del grup Amigos del Toldo Verde. 

Avui en dia, no se sap del cert quin és el veritable perquè de la «invasió» del tendal verd als balcons espanyols. Tot i que sí que tenim algunes pistes sobre el seu possible origen.

Durant la segona etapa del franquisme (desenvolupisme), entre els anys 1959 i 1970, al nostre país hi va haver un gran èxode rural, en què les famílies van emigrar del camp a nuclis urbans per motius laborals, després de l’expansió del sector industrial. Per això, entre els anys 60 i 70 i encara durant la Transició, als 80, es van construir vivendes de manera massiva a Espanya; per a les quals van triar, en gran part, tendals verds. 

Una de les teories més esteses és que el color verd va ser triat en un intent d’aportar un color «natural» per a aquells que havien deixat enrere el medi rural. 

Notícies relacionades

D’altra banda, també s’apunta que, aleshores, els fabricants de tendals tenien una gamma de colors molt limitada, i que el verd era una de les poques opcions, juntament amb el taronja i el blau. Potser la gent optava pel verd per integrar-se en el ramat, perquè els seus veïns també tenien aquest color, o simplement perquè és un color que transmet més calma. 

En els últims anys, aquesta tendència ha canviat i el mercat ofereix una àmplia varietat de tons, textures i mides per als tendals; però el color verd sempre perdurarà com un dels símbols d’aquesta destacada part de la història espanyola, encara visible actualment.

Temes:

Història