LA RIOJA. UN ESCENARI DE PURA MÀGIA

El lloc on el viatge es degusta a petits xarrups

Pocs llocs hi ha que ho tinguin tot: naturalesa, cultura, tradicions. La Rioja, sí. Per això, no hi ha res com anar o tornar per atrapar de nou una experiència única

El lloc on el viatge es degusta a petits xarrups
3
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Rioja és un encreuament de camins, un punt de trobada que facilita viure les experiències que somia tot viatger. És una terra amb personalitat pròpia que atresora recursos difícils de trobar a fora, una invitació a descobrir i tornar-hi: ‘Reserva per tornar, reserva la Rioja’ és el lema de la campanya del govern autonòmic per animar a trobar llocs i diferents maneres d’entendre el territori. Enumerar els seus atractius suposa parlar d’entorns protegits: Parc Natural de la Sierra de Cebollera, Reserva de la Biosfera de les valls del Leza, Jubera, Cidacos i Alhama, declarada al seu torn destinació turística Starlight per la qualitat del seu cel per a l’observació d’estrelles, sis espais naturals integrats a la Xarxa Natura 2000, més de 650 quilòmetres d’itineraris verds i més de 200 allotjaments rurals. És parlar, també, de la possibilitat de realitzar múltiples activitats a l’aire lliure: mototurisme a la ruta de les tres valls (Najerilla, Leza i Iregua), cicloturisme (rutes europees Eurovel 1 i 3), parcs d’aventura a la serra de la Rioja, viatges en globus a la Rioja Alta, rutes en segway, quads, passejos a cavall, activitats nàutiques al pantà d’El Rasillo i als rius de la regió, turisme d’aventura i golf, entre altres possibilitats. Cal recordar aquí el silenci com un dels recursos diferenciadors del territori. Les Rutes del Silenci de la Reserva de la Biosfera ensenyen a valorar i redescobrir el paisatge i la biodiversitat a través del so, més enllà del visual.

Una altra proposta d’interès si es viatja en família és descobrir les empremtes de dinosaure al territori paleontològic d’icnites més important del món per la quantitat i conservació de restes. I suposa parlar de cultura, de la més ancestral viva als monestirs de Yuso i Suso.

La terra dels gustos

La Rioja és una de les regions vitivinícoles més prestigioses del món. Al seu territori hi ha unes condicions privilegiades per a la producció del vi, una tradició que ha modelat la vida dels pobles. En aquest context, l’enoturisme obre la porta a disfrutar dels recursos paisatgístics, artístics i culturals en cellers de diferent mida, filosofia, enfocament de viticultura i elaboració i proposta enoturística.

Quant a gastronomia, la Rioja és convivència de la cuina de sempre i la cuina amb estrella, que treuen profit del producte de proximitat en una terra de generós i ric rebost pel seu privilegiat paisatge de serres i valls. Actualment viu una revolució gastronòmica: confluència de generacions de cuiners i de propostes. Perquè es tracta de la zona d’Espanya amb més estrelles Michelin per habitant, probablement fruit d’una cuina arrelada en la tradició que no només s’assaboreix en grans restaurants, sinó també a través de la cultura de la tapa als seus bars de ‘pintxos’ i gastrobars i cases de menjars de renom pel seu menjar ancestral cuina de proximitat. El vi i la gastronomia es dibuixen, doncs, com a binomi indissoluble d’una regió que es posiciona com un dels grans territoris enogastronòmics.

La Rioja accelera el seu motor turístic

Notícies relacionades

Descobrir la Rioja és obrir els ulls a una cultura, espais i maneres de viure que sorprendran el viatger pel seu encant i per la quantitat d’opcions que ofereix. A qui li agradi l’enoturisme podrà disfrutar en aquesta terra amable de més de 400 cellers que mantenen viva la fórmula de fer un bon vi i que ha aconseguit prestigiar cada vegada més una de les denominacions més respectades, la DOCa Rioja, a la qual cal afegir una excel·lent tradició culinària que l’ha convertit en la comunitat autònoma amb més estrelles Michelin per habitant. Pel que fa al patrimoni, només cal recordar, per entendre el valor d’aquesta terra, els tresors dels monestirs de Yuso i Suso, els de la capital Logronyo o de la ruta del Camí de Santiago pel seu territori, que crea un univers cultural únic.

Reserva per tornar, reserva la Rioja és la campanya d’invitació del govern autonòmic per a aquest estiu.