EUA

DIRECTE | La marmota Phil pronostica el final de l’hivern: ¿queda molt per a la primavera?

  • Quan veu la seva ombra queden sis llargues setmanes perquè acabi el fred

1
Es llegeix en minuts

Cada 2 de febrer, els nord-americans (i mig món) estan pendents d’una marmota anomenada Phil, que surt del seu cau a Punxsutawney, Pennsilvània, suposadament per veure si l’hivern s’acaba aviat.  L’animal mira al seu voltant. Si veu la seva ombra, la tradició indica que queden sis setmanes més d’hivern. Si és al contrari, la primavera es podria avançar.

Segons la tradició alemanya i francesa, quan les marmotes i els ossos sortien dels seus caus d’hivern massa aviat, s’espantaven de la seva pròpia ombra i tornaven a recollir-se durant quatre o sis setmanes. La llegenda diu que quan la marmota Phil veu la seva ombra queden sis llargues setmanes perquè acabi l’hivern, però si no la pot percebre, llavors la primavera està venint.

La pel·lícula ‘Groundhog Day’ (‘Atrapat en el temps’, 1993), protagonitzada per Bill Murray, va donar fama mundial a la festa de Punxsutawney i a la marmota Phil.

Tradició històrica

Però Phil no és l’única marmota ‘meteoròloga’. Altres llocs de l’Amèrica del Nord en tenen de pròpia: General Beau Lee (Atlanta), Wiarton Willie (Ontario, Canadà), Sir Walter Wally (Raleigh, Carolina del Nord), Jimmy (Wisconsin), Chuck (Nova York), Birmingham Bill (Birmingham, Alabama) i Potomac Phil, una marmota dissecada, a Washington DC.

Notícies relacionades

Al segle V, els celtes creien que els animals tenien certs poders sobrenaturals entre l’equinocci d’hivern i el solstici de primavera, 40 dies després de Nadal i 40 dies abans de Pasqua.

Al calendari litúrgic cristià, el 2 de febrer és la Festa de la Candelera o de la llum. Nombrosos refranys europeus diuen que, si en aquesta data hi ha un dia assolellat, s’ha d’esperar un llarg hivern.

Temes:

Animals