la gran moda del segle XXI

¿Quin altre nom tenen les sabatilles esportives a la teva comunitat?

Vambes, sabatilles esportives, de tennis, kets... el mateix calçat ha sigut rebatejat de moltes maneres en diferents punts d’Espanya

  • Joc interactiu: escull l’aventura de les teves sabatilles esportives
  • Nike contra Adidas: la gran guerra pel regnat de les ‘sneakers’
  • Febre per les sabatilles esportives, la gran moda del segle XXI
¿Quin altre nom tenen les sabatilles esportives a la teva comunitat?
1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ara hi ha algun pijo que les anomena ‘sneakers’ per allò que els sembla més ‘cool’ parlar en anglès, però no és aquest el nom amb què es coneixen majoritàriament les sabatilles esportives a Espanya. Precisament, ‘zapatillas’, o ‘deportivas’, són l’apel·latiu més fet servir en el conjunt del país, però hi ha moltes singularitats segons la comunitat autònoma, on el lideratge pot caure al bàndol de les vambes, de les ‘playeras’ o de les tennis.

Notícies relacionades

Un cop d’ull a Google Trends, la plataforma de Google que permet saber quines són les paraules de recerca que més estan consultant els usuaris, llança una conclusió clara per a Catalunya: les vambes s’emporten la palma. Són el nom preferit fins i tot més que ‘sabatilles esportives’. El seu origen, el d’una marca (Wamba) que va fer furor fa dècades i que pel que sembla rendeix homenatge a un rei visigot. ‘Bambas’, per cert, paraula admesa per la RAE per referir-se a aquest tipus de calçat. En català, en canvi, la grafia és Vamba, segons l’Institut d’Estudis Catalans, i el seu predomini a Barcelona, Girona i Tarragona és apreciable. A Lleida, en canvi, competeix amb el de Kets, que també té el seu origen en una altra marca.

Com amb els iogurts o amb el pa de motllo, el poble ha recorregut sovint a marques concretes per referir-se a les vambes. Així, als que van optar per les vambes o les kets cal afegir aquells que les van batejar com les naik (de Nike) o directament, les Adidas. Cosa bastant habitual en comunitats com la de Madrid, on ara potser estigui més en desús, però encara es continua sentint molta gent que diu caminar a bord d’unes ‘playeras’, com a moltes zones d’Euskadi. D’altres prefereixen anomenar-les ’tennis’, és clar per aquells inicis tan vinculats a l’esport de la raqueta.

Temes:

Tendències