EXPOSICIÓ FINS AL 7 DE FEBRER

Diàleg entre passat i present de la moda al Met

El Metropolitan Museum de Nova York celebra el seu 150è aniversari amb una mostra gegant de 33.000 peces i accesoris

La pandèmia va retardar sis mesos l'exhibició, que s'ha actualitzat per tenir en compte el moviment Black Lives Matter

55613171 60

55613171 60 / TIMOTHY A. CLARY (AFP)

3
Es llegeix en minuts
AFP

Repetició, ruptura o reinvenció, la moda manté una complexa relació amb el temps, tema d’una nova exposició al Metropolitan Museum de Nova York‘Sobre el temps’, modificada en l’últim moment per tenir en compte el moviment Black Lives Matter. D’aquesta manera se celebren els 150 anys que compleix el museu.

El virus va retardar l’exposició sis mesos. La Met Gala que generalment la precedeix, l’esdeveniment social de l’any a la costa est, organitzada cada primavera –el primer dilluns de maig– per Anna Wintour, gran sacerdotessa de la moda i la revista ‘Vogue’, es va cancel·lar.

Per celebrar l’aniversari del museu, Andrew Bolton, ‘curator’ del Costume Institute, ha volgut realçar la col·lecció, amb més de 33.000 peces i accessoris, i promoure una «meditació sobre la moda i la temporalitat», segons ha explicat en la presentació de l’exposició, que s’inaugura aquest dijous i s’estendrà fins al 7 de febrer.

«La moda, com molt poques altres formes d’expressió artística, captura una època i un esperit, i els projecta cap endavant», ha expressat Max Hollein, director del Met.

No obstant, el Bolton no volia una instal·lació simplement cronològica per a aquesta exposició titulada ‘About Time’.

33.000 vestits i accessoris s’exhibeixen fins al febrer al Met. / AFP / TIMOTHY A. CLARY

Diàleg entre èpoques diferents

Per això, s’ha optat per presentar parelles, dues peces de dues èpoques diferents, però amb similituds estètiques.

«Fer que el passat i el present coexisteixin et treu de la línia temporal i et fa veure el temps d’una manera molt diferent», ha assegurat Bolton.

És un diàleg permanent entre les peces més antigues, que es remunten a la dècada de 1870, quan es va fundar el Met, i les més recents, des de la dècada de 1960 fins a l’actualitat.

La mostra acull vestits de finals del segle XIX, època en la qual es va inaugurar el museu Met. / REUTERS / MIKE SEGAR

Elements presos dels guarda-roba del segle XIX són utilitzats per modistes moderns particularment inventius, com Alexander McQueenYohji Yamamoto i John Galliano.

Certs talls, botons, lluentons, brodats i altres encaixos, abans signes d’opulència i estatus social, són avui instruments de fantasia, purament estètics.

«La moda sempre es tracta de moviment, novetat i l’efímer i, de vegades, obsolescència», ha observat Andrew Bolton. «Però alhora, la moda sol mirar el que ha fet abans».

Passat i present de la moda és la reflexió que proposa en la seva exposició el Met. / mike segar 

Un toc de diversitat

Faldilles i vestits més curts, talls més fluids, els dissenyadors de l’era moderna actualitzen peces antigues, com el famós vestit de Chanel. Combinat amb una minifaldilla, ofereix un nou impuls sota el lideratge de Karl Lagerfeld, mestre absolut de la reinterpretació.

Els modistes d’avui també utilitzen una gamma de materials incomparablement més àmplia que la dels seus antecessors, a causa del progrés tecnològic i els usos canviants.

Sobre un magistral vestit negre paraula d’honor, Raf Simons (2013) ofereix, així, les flors de ras d’Hubert de Givenchy (1957) en cuir, un material que només recentment s’ha generalitzat entre les dones.

De vegades, no obstant, sorgeix un vestit «vell», que ha sobreviscut als temps i ha aconseguit mantenir-se més modern que els models tributs que el van seguir.

És el cas de diverses peces d’Yves Saint Laurent, i el seu vestit de dona de 1976, o un vestit curt amb cinturó de 1966.

Canvis d’última hora

Obligat a posposar l’exposició sis mesos, Andrew Bolton va aprofitar l’oportunitat per introduir alguns canvis després de les protestes contra les desigualtats racials després de l’assassinat de George Floyd al maig.

La versió original de l’exposició «incloïa dissenyadors de color, però no gaires [...] vaig fer canvis», ha reconegut qui treballa de prop amb Anna Wintour.

Anna Wintour, la famosa editora de ‘Vogue’, i una de les organitzadores de la mostra / Afp / timothy a. clary

Retrets a Wintour

Aquesta última ha sigut acusada per alguns col·laboradors des del juny –i recentment novament en un llarg article al ‘New York Times’– d’haver promogut durant molt temps la moda molt blanca i obstaculitzat la promoció de persones negres dins del grup Condé Nast, empresa matriu de ‘Vogue’.

Present aquest dilluns en la presentació de l’exposició, Anna Wintour, de 70 anys, no va parlar.

«Segurament he comès errors i, si s’han comès errors a ‘Vogue’ sota la meva direcció, em correspon a mi corregir-los i estic decidida a fer-ho, ha dit recentment, citada pel ‘The New York Times’.

Notícies relacionades

Entre els canvis realitzats a la mostra del Met: una contribució del pioner modista negre nord-americà Stephen Burrows, un model que està al costat d’un vestit Xuly.Bët, del dissenyador francomalià Lamine Kouyaté.

El comissari assegura que no es tracta d’una iniciativa efímera i que a partir d’avui qualsevol exposició haurà de tenir en compte el moviment per la diversitat.

Temes:

Moda