EL MEM DE LA SUPERBOWL

El moment llengua de Shakira és un cant als seus orígens libanesos

La cantant colombiana va actuar en el descans i va mostrar la llengua a càmera fent crits tribals coneguts com a 'zaghrouta'

shakira superbowl car 1200

shakira superbowl car 1200

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Shakira i Jennifer López van presumir d’orgull llatí durant l’actuació del mig temps de la Superbowl, en el qual també van actuar les estrelles hispanes de música urbana J. Balvin i Bad Bunny. Va ser un espectacle grandiós de les dives, en el qual Shakira va tornar a fer la seva famosa dansa del ventre i on va innovar amb un gest que ha revolucionat Twitter: en un moment de la seva actuació s’acosta a la càmera traient i movent la llengua molt ràpid i fent sons tribals

El moment s’ha fet viral i s’ha convertit en ‘mem’. Entre tots, ha triomfat el muntatge de la cantant colombiana amb una cabra que també treu la llengua és el que més ha triomfat.

A més, el públic està buscant explicacions a l’original gest de l’artista. 

Segons alguns tuiters, la llengua de Shakira fa referència a la dansa ‘Son de Negros’, dels Carnavals de Barranquilla (ciutat colombiana on va néixer la cantant).

La comparsa Son de Negres recorda amb els seus balls la forma en què els esclaus negres es burlaven dels espanyols gesticulant exageradament amb la seva cara i amb els seus moviments corporals.

Ululació preislàmica

No obstant, d’altres afinen més al veure en el gest de Shakira una picada d’ullet als seus avantpassats libanesos (per via paterna). En aquesta cultura aquesta expressió es diu ‘zaghrouta’, una manera d’expressar l’alegria a les festes.

Aquest cant es remunta a l’era preislàmica, ja que era un ritual tradicional d’idolatria practicat col·lectivament per dones que demanaven alleujament, misericòrdia i pluja als ídols... A més dels tambors, la ululació servia per estimular les emocions en el camp de batalla.

Notícies relacionades

El pare de Shakira va néixer a Nova York de pares libanesos i després va emigrar a Colòmbia, on ella va néixer. Però no va deixar enrere les seves arrels: el nom de ‘Shakira’ prové de l’àrab, i significa ‘agraïda’ i ‘plena de gràcia’.

Segueix Extra  a Facebook