HISTÒRIA AMB FINAL FELIÇ

El fil viral sobre què fer si algú es desploma al gimnàs

El doctor Alberto García Salido ofereix «nou dades útils i una dada estrella» per salvar la vida a una persona que ha patit una arrítmia

hilotwitter

hilotwitter

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El metge  Alberto García Salido, autor de llibres com 'Demasiada roca solitaria' i 'El tipo que escucha', 'passa consulta' també a Twitter, on té més de 44.000 seguidors. Els seus consells, en forma d'#HilosYTal, solen convertir-se en virals, com ha passat amb el seu últim relat publicat diumenge passat, amb prop d'un milió de reproduccions i 17.000 retuits

A partir d'un vídeo en el qual es veu una noia exercitant-se al gimnàs i que cau de sobte desplomada a terra, el doctor ofereix «nou dades útils i una dada imprescindible o estrella» per afrontar una situació així.

El primer que s'ha de fer és «preocupar-se», ja que «això passa perquè el flux sanguini deixa d'arribar al cervell de forma brusca». Compte, no és el mateix que quan comença a sentir-se malament, se li accelera el cor i ho verbalitza: «Em marejo».

Què fer, pas a pas

Això és el que han de fer els testimonis: 

Abans que res, García Salido aconsella mantenir la calma. 

És bàsic demanar ajuda, tant si s'està sol, com si hi ha més gent que pugui fer-ho. Perquè s'ha de començar amb les maniobres cardiorespiratòries, i duraran estona, amb el consegüent cansament. És molt important que existeixi un desfibril·lador, però el doctor diu que el més important són les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

En el cas del vídeo, segurament la noia ha patit una arrítmia cardíaca mentre feia esport. Es produeix un augment de la freqüència cardíaca i una fibril·lació ventricular.

El massatge s'ha de fer mentre arriba el desfibril·lador, que així és com es posa en marxa:

Al final, la dada estrella: quan això li passa a un nen:

Notícies relacionades

El final, en aquest cas, va ser feliç. Ja que els companys del gimnàs sabien fer bé la reanimació cardíaca amb les seves pròpies mans, una cosa fonamental. 

Segueix a Extra en Facebook