Xarxes socials
L'origen dels set mems més famosos d'internet
Hi ha imatges que no pateixen el pas del temps i serveixen per expressar més que les paraules a la xarxa
Cada any proliferen desenes de mems, però només uns quants queden en el record dels usuaris
img lmonton 20180816-100421 imagenes lv otras fuentes disaster girl-kmoh-u451335449555och-992x558lavanguardia-web
Internet és una font inesgotable de creativitat, i milions d’usuaris donen mostra d’això amb una abundància d’imaginació difícil de quantificar. Els mems en són un exemple, i cada vegada que té lloc un esdeveniment extraordinari proliferen infinitat d’imatges que posen de manifest aquesta forma d’humor.
Els mems s’han convertit en els últims anys en un gènere en si mateix. Tant valen per a una qüestió política, com un debat d’investidura o unes eleccions, com per a pur entreteniment com un partit de futbol, qualsevol programa de televisió de màxima audiència o les xarxes socials en si mateixes.
Al llarg dels anys han sigut diversos els que han triomfat a la xarxa. ¿Quin és el seu origen?
Nens virals. Success kid i Disaster girl són dos dels grans èxits dels mems en la història d’internet. ¿Qui no els ha utilitzat?
El primer és Sammy Griner, que amb 11 mesos va ser fotografiat per la seva mare a la platja. Era el 2007, i des que la imatge es va abocar a les xarxes socials no va parar de formar part de la vida en comunitat.
Llegas 25 minutos tarde a clase de psicología, tu maestra llega mas tarde que tu. #successkid 💪👊 pic.twitter.com/MCgll2VrtK
— Carlos Gzz (@CarlosGonzzalez) 28 de enero de 2014
El somriure diabòlic de Zoe, que en el moment de la foto (2004) tenia només cinc anys, és un clàssic de la xarxa. Es tractava d’un entrenament de bombers amb foc real i la nena va posar així davant una casa en flames. Es va viralitzar en el moment en el qual l’autor, Dave Roth—el seu pare—la va penjar a Flickr.
#ConsejosParaEvitarElFrío jugar con fosforos jaja #badgirl #disastergirl #burninghouse pic.twitter.com/K5t0McyPrR
— Ramon Urkiza #wearestarfleet #cuarentena (@raurquiz) 4 de julio de 2016
Julio Iglesias és una font inesgotable. El cantant fa temps que protagonitza alguns tuits amb imatges de la seva època daurada, els anys 70 i 80, aprofitant els seus posats més recordats. Entre aquests, un gest que serveix per destacar que alguna cosa és certa: «Y ho saps». Amb l’escena no hi ha gaire més que dir:
Tal día como hoy, de 1943, nace en #Madrid Julio Iglesias ¡Y LO SABES! pic.twitter.com/I75dDbWmw2
— SecretosdeMadrid (@SecretosdeMadri) 23 de septiembre de 2015
¡L’amiga soc jo! Aquests mems mai paren i cada any es generen desenes de nous elements per facilitar el llenguatge de les xarxes. Un dels que ha triomfat recentment no és un mem en si, sinó una fotografia de la sèrie Paquita Salas, dirigida per Javier Calvo i Javier Ambrossi, que ha sigut utilitzada per a qualsevol cosa que volem explicar amb certa dificultat per reconèixer-ho.
Aquesta imatge ve a reconèixer el que diem sobre algú en un missatge. L’origen és una conversa del personatge de Noemí Argüelles, en el qual inicialment parla de com una amiga ven un producte il·legal, i acaba reconeixent:
Bueno, mira, te lo voy a decir: la amiga soy yo pic.twitter.com/PW4FurQtXw
— ℒ𝓊𝒸𝒾𝒶 (@Luziliya) 2 de septiembre de 2019
També recent és el famós mem de la contaminació, o el canvi climàtic. En la imatge, un senyor s’assenyala l’ull i mira al seu voltant per preguntar-se on és. «On és que jo ho vegi» s’ha convertit així en una de les grans frases per a qualsevol cosa que volem reclamar amb certa ironia.
- ¿Dónde está la reconquista?, ¿dónde están los 60 escaños?
— AsilVestraOಠ🔻 (@Asil_Vestra0) 29 de abril de 2019
A ver, que yo lo vea#ResacaElectoralESP pic.twitter.com/FQS01CQ7UK
Spiderman és un altre dels protagonistes en aquest sentit. Quan un usuari de les xarxes vol destacar l’enfrontament entre dues persones que als seus ulls són iguals, tira d’enginy. Tal ha sigut la repercussió del mem—atenció espòiler—que ‘Spiderman: un nuevo universo’ feia una picada d’ullet als crèdits.
Notícies relacionadesUn futbolista acusando a otro de que pierde tiempo pic.twitter.com/pH9Pnt8XLd
— k o r a h (@Korah_FF) 11 de julio de 2018
Homer Simpson és un altre dels personatges de ficció que ha donat molt joc a la xarxa. Són nombroses les imatges utilitzades per narrar fets, com el seu posat a la barra d’un bar envoltat de gent que parla per manifestar aquesta solitud, però sens dubte n’hi ha un que està a la ment de tothom: el seu pas enrere per ocultar-se entre plantes.
T turn into that Homer Simpson meme pic.twitter.com/NeYi7PbSbP
— Rafael Torres (@GameOverRa_) 8 de septiembre de 2019
"Vamos a calmarnos", la imagen del machismo, el "déjame en paz"... Además de estos siete potentes memes, hay mucho más contenido que se utiliza habitualmente. ¿Qué nos deparará la Red en los próximos meses?
@RubinReport #Marxism #classicalliberal #jsmill #onliberty #drakememe pic.twitter.com/ZyGeEbabwb
— The Armchair Anthropologist (@TelCarter1) 2 de diciembre de 2017
-NI MACHISMO NI FEMINISMO TÍA YO NO CREO EN “ISMOS” YO SOY MÁS DE LA PERSONA SABES ADEMÁS YA HABÉIS CONSEGUIDO MUCHO YO OS APOYO TOTALMENTE VAMOS PERO QUE DIFERENCIAS LAS VA A HABER SIEMPRE EH#IgualdadES pic.twitter.com/UcEr3mHWj6
— arcitecta (@arcitecta) 25 de octubre de 2018
— Catapult (@CatapultStory) 2 de mayo de 2018
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- Tanca el Casi, l’últim bar sense turistes en la ruta del parc Güell
- Centenars d’ovelletes pels carrers de BCN