TRES ANYS DE MISTERI

'Death Stranding', el videojoc més esperat de l'any, trenca el motllo

Hideo Kojima trasllada els jugadors a un territori (EUA) assolat per la catàstrofe on un repartidor ha de tornar a connectar comunitats aïllades de ciutadans

La proposta hiperrealista flirteja amb el cine, amb un elenc hollywoodià que ha deixat les seves cares i veus: Norman Reedus, Mads Mikkelsen, Lea Seydoux, Lindsay Wagner, Guillermo del Toro i Margaret Qualley

deathstrandingsony

deathstrandingsony

3
Es llegeix en minuts
Celia Sierra / Efe

Hideo Kojima és una supervedet del món dels videojocs i el seu nou projecte, ‘Death Stranding’, arriba aquest divendres a tot el món (PlayStation) posant punt final a més de tres anys de misteri. La seva proposta és una experiència que trenca motllos i que parla sobre la «connexió» entre els éssers humans.

«Trump està construint un mur i el Regne Unit deixarà la UE. En aquest joc utilitzem ponts per connectar coses, destruir-los els converteix instantàniament en murs [...] Espero que els jugadors pensin sobre això», va assenyalar recentment el creador japonès en una entrevista amb la BBC.

‘Death Stranding’ trasllada els jugadors a un territori–Estats Units–assolat per una catàstrofe en què donen vida a Reedus, un repartidor que entrega paquets entre les comunitats aïllades de ciutadans i la missió del qual és tornar a connectar la xarxa de comunicacions del país.

Un dels elements que va descol·locar els seguidors en les primeres imatges revelades del joc va ser que Reedus fa la seva feina mentre carrega amb un Bridge Baby (BB), que sembla un incubador portàtil amb un nadó.

Hiperrealisme hollywoodià

Les imatges de ‘Death Stranding’ han sorprès pel seu hiperrealisme. El motor gràfic fet servir (Dècima), ha portat al límit el realisme de les escenes, amb evocadors paisatges naturals i escenes que semblen serveis d’una pel·lícula real.

La proposta flirteja amb el cine: de les seves més de cinquanta hores de joc, set són escenes cinemàtiques, i un elenc propi d’una gran superproducció de Hollywood encarna els personatges principals.

Elenc de primera

Norman Reedus (’The walking dead’) és el protagonista del videojoc junt amb actors com Mads Mikkelsen (’Hannibal’ i ‘La caça’), Lea Seydoux (‘La vida d’Adèle’), Lindsay Wagner (‘La mujer biónica’), Guillermo del Toro Margaret Qualley (‘Érase una vez... Hollywood’).

«En el futur farem pel·lícules. Quan saps fer bé una cosa, pots fer bé moltes coses», ha anunciat el creador japonès. Aquest moviment, que podria semblar un gir, està lligat a la seva visió sobre el futur dels continguts audiovisuals a internet.

«En els pròxims anys, els videojocs es jugaran en ‘streaming’. [... ] En aquell moment, videojocs, pel·lícules i sèries competiran pel mateix espai –assenyala–. M’interessa molt saber quina forma adoptaran els videojocs llavors».

‘Death Stranding’ prometia ser un títol disruptiu, un videojoc amb elements nous, com ho va ser ‘Metal Gear, la saga que va llançar fa més de 30 anys i que va crear el seu propi gènere.

La crítica diu

Els crítics de premsa especialitzada que han provat el joc abans del seu llançament parlen d’un projecte tècnicament brillant, una superproducció que no s’assembla gens als jocs anteriors i que just per això, pot no agradar a tots els jugadors.

Durant les primeres hores de desenvolupament, el jugador no dispara a un sol contrincant. Tot un desafiament en un sector marcat per l’acció i el combat.

Hideo Kojima, durant una presentació de ‘Death Stranding’ al Japó, el setembre passat. / AFP / CHARLY TRIBALLEU

Aquest videojoc significa molt per a Kojima, és el seu primer treball després de la traumàtica sortida de Konami, on va treballar durant tres dècades. Quan va començar de nou, no tenia res, només la seva relació amb els seus milions de seguidors i amb gent clau com Guillermo del Toro.

Just això, la importància de la relació i la connexió amb altres éssers humans és la que Kojima vol transmetre a ‘Death Stranding’. La «connexió» és l’eix que vertebra tota l’experiència de joc.

Aquest dijous, en un esdeveniment a Nova York, Kojima va confiar que els jugadors «disfrutin de la història», però també que connectin entre ells i sentin «que no estan sols».

Notícies relacionades

«Death Stranding», que veurà la llum per a PC l’estiu del 2020, és la prova d’un canvi cada vegada més palès en el sector dels videojocs, que estan incorporant propostes amb segell d’autor, cada vegada més personals, i noves formes narratives que el converteixen en un medi únic per viure històries de primera mà. 

Segueix Extra  a Facebook