VISIÓ SEMIÒTICA

Ona Anglada analitza el fenomen dels 'selfies' durant la 'Barcelona en flames'

La comunicadora i creadora de la sèrie de televisió 'Les de l'hoquei' compara aquestes fotos amb les bromes davant d'Auschwitz o el famós 'selfie' d'Obama al funeral de Mandela

311019 entrevista ona 16-9 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la sentència del Tribunal Suprem que condemna a penes de presó els líders independentistes es van succeir diverses jornades de protestes als carrers que van acabar en incendis i barricades nocturnes. Molts ciutadans i turistes aquells dies es van fer fotos amb ‘Barcelona en flames’ com a escenari, cosa que va suscitar polèmica i crítiques a les xarxes i els mitjans de comunicació.

Ona Anglada, creadora de la sèrie ‘Les de l’hoquei’ i estudiant de doctorat a la Universitat Pompeu Fabra en Comunicació de Barcelona, analitza alguns dels ‘selfies’ més comentats aquells dies. Com el de la ‘influencer’ russa que apareixia «divina» davant d’una barricada en flames. O la de la parella a qui un amic immortalitza amb un posat romàntic davant d’un foc.

Aquells dies també van córrer per Instagram fotos en què es veu els turistes a les terrasses mirant des de la distància o directament observant els seus mòbils sense fer cas de la revolta que hi havia a uns metres d’ells. A Anglada també la va sorprendre el vídeo-manifest de la noia que fa ‘twerking’ al costat d’una foguera (un ball que recorda que té un alt contingut reivindicatiu i polític). 

Nous usos de la fotografia

Notícies relacionades

Segons la comunicadora (Banyoles, 1994), «no hauria de sorprendre tant perquè la gent es fa fotos divertides a les portes d’Auschwitz o a Txernòbil». Recorda que el 2013 Obama es va fer un ‘selfie’ amb altres mandataris durant el funeral de Mandela.

«Els usos de la fotografia han canviat moltíssim –afirma–. Ara tothom porta una càmera a sobre. I hem de reconsiderar quins són els usos que estan bé i els que estan malament», diu.