COMTPE, 'INSTAGRAMERS'
Fer el signe de victòria a les fotos et pot sortir car
Els pirates informàtics podrien ampliar la imatge i aconseguir una còpia perfecta de l'empremta dactilar
zentauroepp49931016 selfi huella dactilar190919123754
El postureig a Instagram et podria sortir car. Un dels posats més habituals dels ‘selfies’ i les fotos per compartir a les xarxes socials és el signe de victòria, la ‘V’ dibuixada amb l’índex i el dit del mig, podria ser un xivato de les teves empremtes digitals per als lladres informàtics. Així ho ha advertit en un recent congrés sobre ciberseguretat que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la Xina.
Segons recull el South China Morning Post, a la cultura asiàtica cada cop hi ha més persones que recorren a aquest símbol per mostrar la felicitat davant de la càmera. No obstant, el símbol de la ‘mà de tisora’ o de la pau podria revelar una empremta digital perfecta si es manté prou a prop de l’objectiu de la càmera, tal com va explicar Zhang Wei, subdirector de l’Associació de Comerç de Seguretat de la Informació de Xangai.
Durant la xerrada, adscrita en una campanya nacional de conscienciació sobre seguretat a internet, Zhang va explicar que les millores tecnològiques en fotografia i intel·ligència artificial feia possible extreure amb detall una còpia perfecta d’aquesta característica personal i confidencial.
Mínim 3 metres
El consell que va donar aquest especialista és al prendre fotos fent el signe de victòria no es faci a menys de tres metres; una distància inferior ens faria vulnerables. I el que mai s’hauria de fer és compartir aquestes fotos a internet, on qualsevol intrús podria fer-ne un mal ús.
«Una foto d’algú fent la ‘mà tisora’ presa a menys d’1,5 metres es pot utilitzar per copiar al 100% l’empremta dactilar, mentre que si es pren a una distància d’entre 1,5 i 3 metres la fiabilitat es redueix al 50%», va explicar l’expert, que va dir que els pirates podrien utilitzar aquestes dades en sistemes de pagament, per obrir portes, etc.
Un altre expert consultat pel mateix rotatiu, Feng Jianjiang, professor d’identificació d’empremtes dactilars del Departament d’Automatització de la Universitat de Tsinghua, no tenia clara la distància segura per fer-se la foto.
«Les empremtes digitals d’algunes persones no es van poder capturar [a cap distància] a causa de problemes de la pell, per exemple», va assegurar Feng. «Però les imatges d’empremtes dactilars serien bastant clares si la distància, l’angle, l’enfocament i la il·luminació fossin ideals».
Verificar abans de compartir
Feng va suggerir verificar la claredat dels detalls de les empremtes a les imatges abans de pujar-les a les xarxes socials.
Davant del dubte, un usuari va escriure a les xarxes socials una possible solució al problema: «No es preocupi, ensenyi només el dors de la mà a la càmera».
Segueix Extra a Facebook
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Els blocs es reforcen amb Sumar a la baixa i Vox a l’alça
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona
- La comunitat d’opositors a Espanya celebra el final del règim
- El canvi del règim a Síria afecta Israel, Hamàs i Hezbol·là