HÀBITS D'ALIMENTACIÓ

El 61% dels espanyols s'engreixa a l'estiu

D'aquests el 31% augmenta 3 quilos

FOTO BAJADA DE 123 RF EL 8 DE AGOSTO DEL 2019. PARA UN TEMA DE QUE EN VERANO LA GENTE SE ENGORDA. closeup of a young caucasian man trying to fasten his trousers, after his weight gain. ENGORDAR, GORDURA, OBESIDAD, MUJER, ABROCHAR, ABROCHARSE, PANTALONES. FOTO DE 123RF.

FOTO BAJADA DE 123 RF EL 8 DE AGOSTO DEL 2019. PARA UN TEMA DE QUE EN VERANO LA GENTE SE ENGORDA. closeup of a young caucasian man trying to fasten his trousers, after his weight gain. ENGORDAR, GORDURA, OBESIDAD, MUJER, ABROCHAR, ABROCHARSE, PANTALONES. FOTO DE 123RF.

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A hores d’ara, la majoria d’espanyols ja se n’han anat de vacances o estan a punt de fer-ho. En aquesta època són molts els que relaxen els seus hàbits i descuiden l’alimentació: la gent es dona més capricis i es cometen més excessos que la resta de l’any. Segons un estudi, el 61% dels espanyols se sol engreixar per aquestes dates. Cerveses, gelats, menjar ràpid o la falta d’exercici contribueixen a guanyar pes.

A les 1.500 persones majors d’edat enquestades pels especialistes de Nutritienda, empresa de productes de salut i bellesa, se’ls va preguntar en primer lloc si durant l’estiu s’havien engreixat, mantenien el seu pes habitual o si s’aprimaven, a la qual cosa el 61% dels enquestats van contestar que sí, que havien guanyat pes, un 24% s’havia mantingut igual i només un 15% va declarar que havia aconseguit aprimar-se.

Per sexes, les dones semblen més preocupades per no guanyar uns quilos durant l’estiu que els homes, un 53% d’elles s’engreixen davant un 69% d’ells. A tots aquells que van contestar que havien guanyat pes se’ls va preguntar si sabien aproximadament el pes que havien guanyat, un 31% va reconèixer que van ser 3 quilos (el 14% va guanyar 1 quilo; el 26%, 2 quilos; el 17%, 4 quilos, i el 12% va declarar que 5 quilos o fins i tot més).

Amb l’edat, més

Per edats, gairebé 8 de cada 10 espanyols que es troben entre els 45 i els 53 anys s’engreixen durant l’estiu (77,8%). Els que estan entre 27 i 35 anys semblen estar més preocupats pel seu físic i poc més de 3 de cada 10 d’ells pugen de pes (34,5%). Dels 36 als 44 anys, afirmen engreixar-se el 65,9%. No obstant, a partir dels 63 anys, la tendència s’inverteix, i s’engreixa el 68,8% d’aquesta franja d’edat.

 

Els motius més comuns

Més consum de begudes alcohòliques (cervesa, vi, sangria): 58%.

Més consum de gelats i dolços: 47%.

Fer menys exercici: 38%.

Picar més entre hores: 34%.

Més consum de menjars precuinats: 33%.

Prendre l’aperitiu al xiringuito: 26%.

Menjar més dies i més quantitat fora de casa amb amics i familiars: 29%.

Més consum de combinats (alcohol + refresc): 17%.

Fer dieta al tornar

A tots els enquestats que van reconèixer que s’havien engreixat durant l’estiu se’ls va preguntar si es van posar a dieta quan va acabar l’estiu, el 68% va reconèixer que sí, i quant temps els havia costat recuperar el seu pes ideal, la mitjana va ser de dos mesos.

Per evitar haver de fer règim, els experts ofereixen el següents consells d’alimentació i esport: 

–Adaptar els àpats als nostres horaris d’estiu. Intentar dinar i sopar sempre a la mateixa hora.

–Convertir els típics àpats d’hivern (guisats, fregits i arrebossats) en la seva versió més refrescant i saludable: gaspatxo, amanides de llegums, verdures al forn...

–Millor prendre peix blau (tonyina, sardina, bonítol, salmó...) que carn.

–Evitar les salses molt calòriques i aportar sabor als plats amb vinagretes lleugeres, espècies, oli d’oliva i sal.

–Tenir sempre fruita congelada a casa per preparar gelats casolans i evitar, d’aquesta manera, els gelats processats.

–Planificar els àpats fora de casa i tenir en compte que sempre hi ha versions saludables: aperitiu de marisc, pop a la planxa...

–Substituir l’alcohol per aigua i infusions naturals. ¡També es poden tastar nous sabors afegint rodanxes de fruites a gerres d’aigua!

–Aprofitar la platja per fer un passeig, si pot ser amb les cames ficades a l’aigua per trobar més resistència, millor. 

–És el moment ideal per nedar en platges i piscines.

–A la muntanya, l’ideal és disfrutar del paisatge fent rutes de senderisme i si ens agrada el risc, optar per l’escalada o l’espeleologia.

Notícies relacionades

–Ballar a la nit aprofitant els festivals i festes estiuenques. ¡Pot ser un exercici formidable a més de divertit!

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Alimentació