27 set 2020

Anar al contingut

MÚSICA ECOLÒGICA

Els indies del festival de Glastonbury passen del plàstic

El certamen anglès prohibeix les ampolles d'un sol ús i estableix punts de recàrrega d'aigua. Els espectadors ho accepten malgrat les cues

Reuters

Els indies del festival de Glastonbury passen del plàstic

NEIL HALL

El Festival de Glastonbury, a la Gran Bretanya, és més ecològic i net després de prohibir la venda d’ampolles de plàstic d’un sol ús amb l’esperança d’inspirar un canvi a llarg termini, fins i tot enmig d’una onada de calor que va obligar alguns assistents a fer cua per l’aigua.

Van animar-los a portar ampolles reutilitzables o a comprar un recipient de metall, que es podia omplir en punts de proveïment d’aigua al recinte del festival. En alguns llocs es van formar llargues cues mentre la gent volia hidratar-se sota el sol ardent a Worthy Farm, al sud-oest d’Anglaterra, divendres i dissabte, quan la temperatura superava els 25 graus.

Però la majoria dels assistents al festival van mantenir el bon tarannà i van dir que recolzaven l’ús de menys plàstic. Prop d’un milió d’ampolles de plàstic d’un sol ús es van vendre a Glastonbury el 2017, van dir els organitzadors. “És aigua fresqueta i encantadora, així que, ¿què més vols?”, va dir la festivalera Amanda Hawkins, de Bristol. “No hi ha cap problema.”

Un espectador es remulla per combatre la calor. / AfP

Glastonbury té una planta de reciclatge pròpia, que durant vuit dies processa els residus generats per 200.000 persones, la qual cosa el converteix en el centre de reciclatge temporal més gran d’Europa. El 2017 va processar 132.500 quilos de restes d’aliments, que es van convertir en compost; més de 44.500 quilos de llaunes, que es van ser utilitzar per fer-ne de noves, i més de 44.000 quilos d’ampolles de plàstic, que es van utilitzar per fer materials com velló i alfombres, va informar el festival.

El gerent del centre de reciclatge, Andy Willcott, diu que l’impacte de la prohibició de les ampolles de plàstic ha sigut molt més gran del que s’esperava. El volum de plàstic i les llaunes enviades a reciclar era aproximadament el mateix, però aquest any han sigut quatre càrregues de llaunes per una de plàstics. “Hi ha hagut una mica de canvi en les llaunes, però no prou com per compensar la caiguda del plàstic”, va dir.

Una jove beu d’una ampolla de plàstic, de les que ja no es venen a Glastonbury. / AFP

Va agregar que com que Glastonbury pot controlar el que venen els comerciants i demanar als espectadors que no portin articles com el vidre, la qualitat del material reciclat és alta. Només l’1% de tot el que arriba al centre no es pot reciclar en absolut. Quatre equips de 100 voluntaris classifiquen el desaprofitament, i tots reben a canvi una entrada per al festival.

La categoria més gran que es va recollir va ser, sorprenentment, llaunes de cervesa i sidra, va dir Willcott, però també es van registrar grans quantitats d’altres articles, incloent ampolles d’òxid nitrós o gas del riure. Des de dijous s’havien reciclat fins a 10 contenidors dels petits flascons de plata, tot i que la tendència a inhalar el gas semblava haver assolit el seu punt màxim a causa que les recol·leccions havien disminuït aquest any.

La presència de David Attenborough

El veteraníssim naturalista de fama mundial David Attenborough ha aparegut a l’escenari de Glastonbury aquest diumenge per elogiar la prohibició de les ampolles de plàstic d’un sol ús, delectant els assistents al festival. El documental ‘Blue Planet II’ de la BBC, que s’ha mostrat en països de tot el món, va destacar els perills de la contaminació plàstica per a la vida marina, i Attenborough, de 93 anys, ha afirmat que la nova política del festival més gran del món tindria un impacte. “Això significa que no heu utilitzat més d’un milió d’ampolles de plàstic per beure aigua”, ha dit entre crits de joia i aplaudiments.

Assedegats i pacients, a la cua de l’aigua. / AFP