PROJECTE ARTÍSTIC SPECTRUM

Un vídeo ultrafals de Zuckerberg posa a prova les regles de Facebook

Les imatges manipulades per una intel·ligència artificial s'han publicat a Instagram, xarxa que ha anunciat que pensa retirar-les

Fa unes setmanes Facebook també es va negar a retirar un vídeo 'deepfake' de la presidenta de la Cambra de Representants Nacy Pelosi que es va viralitzar

markzuckerbergiainstagram

markzuckerbergiainstagram

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un vídeo manipulat amb intel·ligència artificial del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, ha aparegut a Instagram, una de les seves plataformes, que va dir que no té intenció de censurar-lo, segons van informar aquest dimarts mitjans nord-americans.

“Imagina això per un segon: un home, amb un control total de dades robades de milers de milions de persones, tots els seus secrets, les seves vides, els seus futurs”, afirma de forma manipulada Zuckerberg, en una aparent descripció de la seva persona.

Projecte artístic

El vídeo va ser creat per l’empresa emergent israeliana Canny AI, i pelsartistes Bill Posters Daniel Howe suposadament per a un projecte artístic anomenat Spectrum que es va exhibir alfestival de cine documental britànic Sheffield Doc/Fest.

Altres famosos manipulats

Junt amb Zuckerberg, també van presentar vídeos d’aquest tipus del president dels EUA, Donald Trump, de l’actor nord-americà Morgan Freeman, de la celebritat Kim Kardashian i de l’artista sèrbia Marina Abramovic.

A aquests vídeos manipulats se’ls coneix com a ‘deepfake’ per les tècniques d’intel·ligència artificial que s’utilitzen per desenvolupar-los amb resultat extremadament realista.

El mes passat, Facebook no va voler eliminar de la seva plataforma un d’aquests vídeos ultrafalsos de la presidenta de la Cambra baixa dels EUA, Nancy Pelosi, tot i que va assegurar que li abaixaria la qualificació perquè aparegués a menys usuaris.

Pelosi, en aquell moment, va dir a una emissora californiana que el fet de “no eliminar una cosa que saben que és falsa demostra que [Facebook] estava disposat a facilitar la ingerència russa” en les eleccions a la Casa Blanca que va guanyar Trump el 2016.

Resposta d’Instagram

Davant de la disjuntiva de què fer amb el vídeo ultrafals de Zuckerberg, un portaveu d’Instagram va assegurar a mitjans nord-americans que tampoc tenien intenció d’eliminar-lo.

“Tractarem aquest contingut de la mateixa manera que tractem tota la desinformació a Instagram. Si tercers el marquen com a fals, el filtrarem de les plataformes de recomanació d’Instagram com Explore o les pàgines d’etiquetes”, va dir.

Facebook ha viscut els últims anys immersa en escàndols de privacitat i de propagació d’informació falsa.

Un, el de Cambridge Analytica, va forçar l’any passatZuckerberg a comparèixer davant del Congrés dels Estats Units i l’Eurocambra.

Zuckerberg, davant del Senat: col·lisió entre la política i internet. / ZML

Notícies relacionades

L’empresa Cambridge Analytica va utilitzar dades de Facebook per elaborar perfils psicològics de votants que suposadament van vendre, entre d’altres, a la campanya de Trump durant les eleccions del 2016.

Segueix Extra  a Facebook