A Escòcia

Compren una peça d'escacs per cinc euros i descobreixen que val un milió

La família tenia a casa una de les cinc peces perdudes del joc d'escacs més antic del món, datat al segle XII

Serà subhastada en una famosa casa de subhastes londinenca al juliol

ajedrez

ajedrez

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Amb prou feines havia costat cinc euros, però aquesta peça d’escacs ha suposat una loteria per a la família. La figura, de 8,8 centímetres, que representa un guerrer medieval tallat en ivori va ser adquirida a Edimburg (Escòcia) el 1964, i sortirà a subhasta aquest estiu per valor d’un milió d’euros.

L’adquisició es va produir en els anys seixanta, quan l’avi d’aquesta família, comerciant d’antiguitats, va aconseguir la peça i la va guardar durant molts anys al calaix de casa seva.

En les últimes setmanes, van acudir amb la peça a la casa de subhastes londinenca Sothebys, on van quedar bocabadats al veure el guerrer. Es tractava d’una peça de la luxosa col·lecció de Lewis Chessmenn, el joc d’escacs més antic del món que data del segle XII. El joc de 93 peces va ser descobert el 1831 a l’illa de Lewis, Escòcia, però cinc es van donar per desaparegudes. 

Notícies relacionades

Alexander Kader, expert en antiguitats, no podia creure el que estava veient. "La majoria de les vegades no val gaire el que ens porten", explica, però en aquesta ocasió es van quedar bocabadats. "La família estava bastant sorpresa".

Aquests escacs tenen reis, reines, bisbes, cavallers, guardians i peons. Aquesta peça en concret correspon a un home amb casc, escut i espasa, i la seva funció seria equivalent a l’actual torre. No té un ull esquerre i té alguns danys, però tot i així l’objecte serà venut el 2 de juliol per entre 600.000 lliures i un milió, tot i que abans s’exhibirà a Edimburg.

Temes:

Escacs Escòcia