COMPARTIT MILIONS DE VEGADES

Facebook es nega a retirar el vídeo 'fake' de Pelosi borratxa

El mateix Trump va difondre les imatges manipulades de la presidenta de la Cambra de Representants en el qual tartamudeja sospitosament durant una conferència

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., listens to a question during an address at the Commonwealth Club Wednesday, May 29, 2019, in San Francisco. Speaker Pelosi spoke in her hometown about Special Counsel Robert Mueller’s remarks today, President Trump, the new Congress and the 2020 election. (AP Photo/Eric Risberg)

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., listens to a question during an address at the Commonwealth Club Wednesday, May 29, 2019, in San Francisco. Speaker Pelosi spoke in her hometown about Special Counsel Robert Mueller’s remarks today, President Trump, the new Congress and the 2020 election. (AP Photo/Eric Risberg) / Eric Risberg (AP)

2
Es llegeix en minuts
Agencias / El Periódico

¿Com s’ha d’actuar quan un vídeo fals, manipulat, ‘fake’, es torna viral? Si és per Facebook i Twitter, deixar-lo i que continuï sumant reproduccions. La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha mostrat la seva fúria contra aquestes xarxes socials, en concret per la de Mark Zuckerberg, per no eliminar un vídeo manipulat –clarament alentit– en el qual la famosa representant demòcrata sembla que té dificultats per expressar-se, com si estigués borratxa.

Aquest vídeo, compartit milions de vegades, s’ha alentit a aproximadament un 75% de la seva velocitat normal, cosa que dona a Pelosi un discurs confús, en el qual tartamudeja,  mentre parla en una conferència de premsa (dijous passat).

El mateix president, Donald Trump va contribuir l’endemà a la difusió del vídeo a Twitter, amb un missatge que deia: "¡Pelosi tartamudeja en una conferència de premsa!" (en les últimes setmanes el president s’ha arribat a referir a Pelosi com a "boja" i que "ha perdut el cap").

El mateix vídeo manipulat també va ser emès al programa del comentarista ultraconservador Lou Dobbs al canal Fox Business Network el mateix dijous. I l’exalcalde de Nova York –i avui advocat de Trump–, Rudy Giuliani, ha compartit a Twitter un altre vídeo manipulat de Pelosi en el qual arrossega les paraules d’una forma estranya. Tot i que aquest tuit va ser esborrat al cap de poc i Youtube el va retirar del canal, encara es pot localitzar a internet.

"Menteixen al públic"

"Facebook sap que és fals (...) Menteixen al públic", ha dit aquest dimecres Pelosi durant una entrevista a la ràdio nord-americana KQED News. Pelosi va arribar a establir el seu cas amb la manipulació política a través de la xarxa social durant les eleccions presidencials del 2016 que va guanyar Trump.

"Crec que Facebook, al no retirar una cosa que sap que està malament, acaba de demostrar que van ser, a posta, facilitadors de la ingerència russa en les eleccions", ha lamentat Pelosi, que va afegir "Ni tan sols bec alcohol".

Divendres passat, Monika Bickert, vicepresidenta de Facebook per a Política Pública i Antiterrorisme, va defensar a la CNN per què havien de mantenir el vídeo. "Tots els que l’han vist o l’han compartit han rebut l’advertència que és fals", va dir. "Creiem que és important que la gent prengui les seves pròpies decisions informades", va remarcar.

En un comunicat, Facebook adverteix: "No tenim una política que estipuli que la informació que es publica a Facebook ha de ser certa". Per això no l’ha retirat, si bé ha reduït en gran mesura el vídeo en els ‘feeds’ de notícies dels usuaris, i el vídeo es reprodueix amb un petit quadro informatiu en el qual es diu que és fals.

La xarxa social pot suprimir el contingut violent, per exemple, però es nega a ser l’àrbitre de la veritat.

Notícies relacionades

No obstant, la plataforma de vídeo YouTube (Google) sí que ha eliminat el vídeo perquè trenca les seves regles.

Segueix Extra  a Facebook