INVESTIGACIÓ POLICIAL OBERTA

Una adolescent se suïcida després de preguntar a Instagram si ho havia de fer

"Realment important. Ajudeu-me a elegir D / L [death o life]", va preguntar la noia als seus seguidors

zentauroepp27834168 depresion  tristeza  adolescentes  generico  recurso grafico190515122258

zentauroepp27834168 depresion tristeza adolescentes generico recurso grafico190515122258

2
Es llegeix en minuts
Reuters

La policia de Malàisia està investigant el cas d’una adolescent que es creu que es va suïcidar dilluns passatdesprés de fer una enquesta entre els seus seguidors perquè votessin si s’havia de treure la vida o no.

La noia, de 16 anys, de la qual no ha transcendit el nom, va escriure:  "Realment important, ajuda’m a escollir D [death: mort] / L [life: vida]", hores abans de tirar-se daltabaix d’un tercer pis a Sarawak, segons ha explicat el cap de la policia del districte, Aidil Bolhassan.

Pel que sembla, el 69% dels seguidors de la noia van triar l’opció "D".

"Estem realitzant una autòpsia per determinar si hi va haver altres factors en la seva mort", ha afegit el comissari, que ha detallat que la jove tenia antecedents de depressió.

Instagram va revisar el compte de l’adolescent i va descobrir que l’enquesta en línia, que va durar 24 hores, al final va acabar amb un 88% dels vots a favor de "L", que visqués, segons ha informat la portaveu d’Instagram a Malàisia, Serena Siew. El policia, ha apuntat que els números de l’enquesta podrien haver canviat després que s’hagi difós la notícia de la mort de la noia.

"Incitació al suïcidi"

Els legisladors del país estan preocupats pel cas, i han demanat una investigació més àmplia. Ramkarpal Singh, un advocat i membre del Parlament, ha dit que aquells que van votar per la mort de l’adolescent podrien ser culpables d’incitar al suïcidi.

"¿La nena encara seria viva avui si la majoria dels cibernautes en el seu compte d’Instagram l’haguessin desanimat a treure’s la vida?", ha dit en un comunicat. "¿Hauria fet cas del consell dels internautes per buscar ajuda professional si ho haguessin fet?", afegeix.

Per la seva banda, el ministre de Joventut i Esports, Syed Abdul Rahman també ha demanat una investigació, i ha dit que les taxes de suïcidi i els problemes de salut mental entre els joves s’han de prendre seriosament.

Segons les lleis del país, qualsevol persona condemnada per incitar al suïcidi d’un menor podria enfrontar-se a una pena de mort, o fins a 20 anys de presó.

Canvis de política a la xarxa

Instagram, per la seva banda, ha expressat les seves condolences a la família, i ha dit que la seva responsabilitat és fer que els seus usuaris se sentin segurs. "Com a part dels nostres esforços, instem tothom a utilitzar les nostres eines i contactar amb els serveis d’emergència si veuen algun comportament que posi en risc la seguretat de les persones", ha dit Ching Yee Wong, cap de Comunicació d’Instagram a Àsia-Pacífic.

Notícies relacionades

Al febrer, Instagram va prohibir les imatges gràfiques i el contingut relacionat amb autolesions a la seva plataforma, citant la necessitat de mantenir els usuaris vulnerables sans i estalvis.

Els canvis es van produir després de la pressió dels pares d’un adolescent britànic, que creia que veure comptes d’Instagram relacionats amb autolesions i depressió va contribuir al suïcidi de la seva filla el 2017.