A Tailàndia

Una parella s'enfronta a la presó per haver fet una casa enmig del mar

Chad Andrew Elwartowski i Supranee Thepdet estan acusats de violar la sobirania internacional del país

Estan amagats en un "lloc segur" perquè els podrien caure penes de mort

zentauroepp47827289 cabaa mar190424112006

zentauroepp47827289 cabaa mar190424112006 / YONGYOT PRUKSARAK

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

L’inversor de ‘bitcoins’ Chad Andrew Elwartowski i la seva dona, Supranee Thepdet, podrien estar davant dels seus últims dies de vida després de construir una casa enmig del mar. La famosa parella buscava tenir un espai permanent lluny del territori estatal a Tailàndia, però ha provocat un conflicte amb el país asiàtic que li pot costar la pena de mort.

En les últimes hores, oficials de la Marina Real tailandesa van acudir al mar d’Andaman, a escassos quilòmetres de la costa de Phuket, per desmantellar la vivenda flotant —també denominada Seastead— construïda per la parella formada per un nord-americà i una ciutadana local.

Un vaixell de la Marina Real tailandesa remolca fins a la vora una vivenda flotant  / Yongyos Pruksarak /  (EFE)

Després de desmantellar aquesta vivenda, les autoritats tailandeses acusen la parella d’haver violat la sobirania internacional del país, un delicte pel qual podrien afrontar una possible pena de mort. Consideren que al construir una vivenda en aigües del país posaven en risc la seguretat.

El milionari nord-americà va insistir que havia sigut construïda fora de l’abast legal de les aigües tailandeses i que, per tant, no estava violant cap norma, però el país asiàtic no ho considera així. En declaracions a l’agència de premsa internacional AFP, el coronel de la Policia Nikorn Somsuk va assegurar que han de considerar "mesures" a prendre davant d’aquesta violació de la llei.

L’inversor de ‘bitcoins’ nord-americà Chad Andrew Elwartowski i la seva dona tailandesa Supranee Thepdet s’enfronten a una possible pena de mort per haver violat la soberania internacional de Tailàndia  / Yongyos Pruksarak /  (EFE)

La parella està immersa en el moviment‘seasteading’,la unió de termes com ‘mar’ i ‘hisenda’ en anglès, que busca la promoció de vivendes en aigües internacionals de manera que estiguin lluny de la sobirania dels països, així com d’Ocean Builders, una comunitat empresarial que treballa en aquesta línia a la recerca de llibertat.

Precisament, aquesta organització s’ha pronunciat públicament a través de la seva pàgina web. En un comunicat, asseguren que mai van pretendre immiscir-se en aigües territorials de Tailàndia a l’estar 12 milles fora de la zona límit, aportant que l’habitacle està dins de la denominada Zona Contigua recollida al Conveni de les Nacions Unides sobre el Dret dels Mars.

Notícies relacionades

Diuen, a més, que la seva actitud és apolítica i no proven de crear un "estat independent" o micronació, i asseguren que ells només volen ser lliures al mar. "Norepresenten un perill per a la sobirania tailandesa ni per a les rutes marítimes". I els eximeix de responsabilitat. "No hi ha necessitat d’enfonsar, destruir el nostre ‘seasted’. Seria il·legal".

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Mentre es dirimeix la responsabilitat, es busca precisament la parella, que és en parador desconegut des que va saltar el conflicte i no eren a casa seva quan les autoritats hi van acudir. Segons les declaracions del mateix Elwartowski a l’agència AFP, estan amagats "en un lloc bastant segur" mentre s’aclareix la situació que els pot portar a la presó i, fins i tot, a la pena de mort.

Temes:

Tailàndia