MENÚ ANIMAT

José Andrés cuina per a Mickey Mouse

El prestigiós xef espanyol obre un restaurant Jaleo al parc de Disney a Orlando

zentauroepp47446435 mia48  lake buena vista  fl  eeuu   21 03 2019   fotograf a 190323182718

zentauroepp47446435 mia48 lake buena vista fl eeuu 21 03 2019 fotograf a 190323182718 / REY LOPEZ

3
Es llegeix en minuts

José Andres no para de cuinar nous projectes. Després de presentar fa tot just una setmana a Nova York el ‘food hall’ (espai de menjars) Mercado Little Spain, amb Ferran i Albert Adrià, el prestigiós xef espanyol va inaugurar dijous passat el seu primer restaurant als parcs Disney d’Orlando (Florida, EUA), un ‘Jaleo’ amb disseny avantguardista i un menú centrat en els plats més coneguts de la cuina tradicional d’Espanya.

El ‘Jaleo by José Andrés’ està situat a Disney Springs, un centre comercial situat al cor del Walt Disney World Resort, i és la gran novetat gastronòmica dels parcs d’Orlando, la ciutat més turística dels EUA, amb 72 milions de visitants el 2017.

Imatge de l’exterior del restaurant ‘Jaleo’ al Walt Disney World Resort de Orlando (Florida) / REY LÓPEZ (EFE)

En aquest ‘Jaleo’ se serveixen paelles a la llenya, carn a la graella, tapes, sagria, pernil ibèric i altres embotits, anxoves, gambes, amanida russa, vuit tipus de formatges, entre altres delícies, a més d’una selecció de vins espanyols.

Es tracta dels dos negocis “més importants quant a mida, volum i inversió" de la companyia ThinkFoodGroup, que compta amb 31 restaurants, segons ha dit el mateix José Andrés, el nom complet dels quals és José Ramón Andrés Puerta. El de Disney Springs és el cinquè i el més gran dels ‘Jaleo’, la marca insígnia de José Andrés, que va néixer a Mieres (Espanya) fa 49 anys, està establert als EUA des que en tenia 21 i va obrir el 1993 a Washington el seu primer restaurant

El local, dissenyat per l’arquitecte espanyol Juli Capella, té una superfície superior als 2.000 metres quadrats, disposa de diversos nivells i espais oberts, i una decoració en què dominen els colors de la bandera espanyola.

Però el més significatiu és el disseny orgànic de la seva coberta, amb ‘pètals’que s’obren i es tanquen, i li donen un aspecte de capes com les d’una carxofa.

Jaleo té un apèndix, ‘Pepe’, el ‘food truck’ de José Andrés, només que sense rodes i fet d’obra, on se serveix menjar al pas amb el toc espanyol de la casa.

Inclòs el 2017 a la llista de Les 100 persones més influents de la revista ‘Time’, guardonat com a ‘Xef excepcional’ i ‘Humanitari de l’Any’ per la Fundació James Beard i propietari d’un restaurant amb dues estrelles Michelin i quatre Bib Gourmands, José Andrés va ser un pioner de la introducció de les tapes espanyoles en aquest país. Avui dia és, sens dubte, la cara de la gastronomia d’Espanya als EUA.

Espectacular panoràmica del restaurant Jaleo, dissenyat per Juli Capella. / REY LÓPEZ (EFE)

El 2010 va crear World Central Kitchen, una fundació sense finalitats de lucre que proveeix solucions per posar fi a la fam i la pobresa utilitzant el menjar per apoderar les comunitats i enfortir les economies.

Amb la seva fundació ha donat menjar alsdamnificats de l’huracà ‘María’ a Puerto Rico, de les inundacions a Carolina del Nord i Texas, de l’huracà ‘Michael’ a Florida, de les erupcions volcàniques a Guatemala i Hawaii i als pobres d’Haití.

El 2018 va publicar ‘Alimentamos una isla’, un llibre escrit amb Richard Wolffe i publicat en coincidència amb el primer aniversari del devastador pas de ‘María’ per Puerto Rico. El legislador demòcrata nord-americà John Delaney va presentar el novembre passat la candidatura de José Andrés al Nobel de la Pau 2019 Nobel de la Pau 2019per la seva “increïble tasca humanitària” en desastres naturals.

Notícies relacionades

“Gràcies al treball d’Andrés, s’han alimentat milions de persones. Aquesta és la necessitat humana més bàsica i Andrés ha mostrat la seva classe mundial en aquest camp humanitari essencial”, explica Delaney en el text en què proposa el guardó.

José Andrés s’ha destacat també per la seva defensa dels immigrants llatins als EUA i va arribar a mantenir una polèmica, que va arribar fins als tribunals, amb el president nord-americà, Donald Trump, pelsinsults que va proferir contra els mexicans durant la campanya electoral del 2016.