Polèmica a Màlaga

Un dibuixant s'autocensura i esborra la seva obra després d'una pintada feminista que responia a un vers d'Aleixandre

"I la memòria de les dones, ¿on és?", es preguntava

L'autor, Ángel Idígoras, va decidir esborrar-ho tot en lloc de respondre o acceptar el diàleg

mural

mural

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

"La memòria dels homes està en els seus petons", deia Vicente Aleixandre. I així ho va plasmar el dibuixant Ángel Idígoras en un mural a Màlaga sobre la icònica imatge de Doisneau a l’anomenada ‘Cantonada dels petons’, que ara ha fet desaparèixer.

La imatge, que s’havia convertit en la gran atracció del barri de Lagunillas aquesta setmana, ha sigut eliminada pel mateix autor després que algú respongués al vers amb una pregunta: "I la memòria de les dones, ¿on és?" 

En lloc de seguir amb la conversa, com s’ha fet històricament en l’art urbà, ha decidit eliminar-lo per complet. On abans hi havia una acció artística, ara hi ha una paret blanca.

L’autor es justifica, i diu que ha canviat d’opinió, que abans que esborrar Aleixandre ho esborra tot. "Treure el seu vers seria cedir a la censura i tacar el seu nom", explica, malgrat que ningú li va demanar eliminar res. 

La pintada no era una ofensa ni insultava ningú, només feia una pregunta que no s’ha respost, com les feministes creuen que s’hauria d’haver fet seguint el fil de la conversa. La reacció d’Idígoras ha provocat que es canviï radicalment l’objectiu d’aquest mural.

Notícies relacionades

Altres ciutadans s’ho han pres com una 'guerra', i han utilitzat l’espai en blanc per amenaçard’expulsar les "feminazis" de la ciutat.

El debat ha crescut a les xarxes socials, i fins i tot Pérez-Reverte ha intervingut per opinar que va ser un error eliminar-lo, per cedir a la censura.