TROBALLA ALIMENTÀRIA

Trobat en una tomba egípcia el formatge més antic del món

L'aliment era al monument funerari de Prahmes, alcalde de Memfis al segle XIII abans de Crist

tumba-de-ptahmes-en-el-museo

tumba-de-ptahmes-en-el-museo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El formatge més antic del món era en una tomba egípcia. Així ho posa de manifest un estudi publicat a la revista ‘Analytical Chemistry’ de l’American Chemical Society.

La tomba de Ptahmes, l’alcalde de la ciutat egípcia de Memfis durant el segle XIII abans de Crist, va ser desenterrada inicialment el 1885. Després de perdre’s sota arenes movedisses, va ser redescoberta el 2010 i els arqueòlegs van trobar pots trencats en aquest enclavament uns anys més tard.

Un dels flascons contenia una massa blanquinosa solidificada, així com una tela de lona que podria haver cobert el flascó o utilitzada per preservar el seu contingut.

L’estudi, finançat pel Ministeri d’Educació, Universitat i Investigació d’Itàlia, la Universitat de Catània i la Universitat del Caire, va consistir a dissoldre la mostra i que els investigadors en purifiquessin els components proteics i els analitzessin amb cromatografia líquida i espectrometria de masses.

Notícies relacionades

Els pèptids detectats per aquestes tècniques evidencien que la mostra va ser un producte lacti elaborat amb llet de vaca i llet d’ovella o de cabra. Les característiques del teixit de lona, que indiquen que era adequat per contenir un sòlid en lloc d’un líquid, i l’absència d’altres marcadors específics, recolzen la conclusió que el producte lacti era un formatge sòlid.

A més, altres pèptids a la mostra d’aliments suggereixen que estava contaminada amb ‘Brucella melitensis’, un bacteri que causa la brucel·losi. Aquesta malaltia potencialment mortal es propaga dels animals a les persones, en general, dels productes lactis no pasteuritzats. Si es confirma l’anàlisi preliminar de l’equip, la mostra representaria l’evidència biomolecular informada més primerenca de la malaltia.

Temes:

Antic Egipte