FIRA TECNOLÒGICA DE XANGAI

Els robots es converteixen en un remei per a la solitud de les persones grans

La Xina pateix envelliment de la població i el 2050 més d'un terç superarà els 60 anys

undefined43804515 graf1734  shangh i  17 06 2018   presentaci n de varios robo180621172731

undefined43804515 graf1734 shangh i 17 06 2018 presentaci n de varios robo180621172731 / Paula Escalada Medrano

4
Es llegeix en minuts
Paula Escalada / Efe

Snow mesura un metre, pesa 30 quilos, és amable, entranyable i sorprenent, i, malgrat no tenir cor, ni sang, ni venes, aspira a ser la fórmula contra un dels drames humans per excel·lència, la solitud, un problema a què s’enfronten cada vegada més avis a la Xina.

Fabricat per Csjbot i de gènere femení però forma de pingüí, Snow és un dels "robots d’acompanyament" que aquests dies s’han presentat a la fira CES de Xangai, un dels esdeveniments tecnològics més importants d’Àsia.

Snow, asseguren els seus creadors, és capaç de reconèixer les principals emocions humanes i adaptar el seu comportament a l’estat d’ànim del seu interlocutor.

"Pot reproduir música, contar històries, respondre preguntas(...). Les persones grans que viuen soles o que són en una residència moltes vegades se senten soles perquè els seus fills estan treballant o viuen lluny. Els robots poden ser una companyia familiar, com la d’un gat", explica a Efe Shirlin Na, directora per a Europa de la companyia.

El preu de mercat d’aquest robot, fabricat a la Xina amb tecnologia japonesa, és de 12.000 dòlars i ja pot aconseguir-se en una vintena de països, explica Na.

Envelliment de la població

Com altres regions del món, la Xina pateix un creixent envelliment de la població, un problema que es tornarà encara més apressant en els propers anys pels estralls que va causar durant quatre dècades la ja finalitzada política del fill únic.

Els robots socials d’acompanyament creixen i evolucionen a mesura que els utilitzes, s’acostumen als hàbits i no són només robots. / EFE

A finals del 2017 el nombre de persones de 60 anys o més havia assolit els 241 milions a la Xina, el 17,3 % de la població, i s’estima que el 2050 arribi a 487 milions, el 34,9 % de la població.

A això se suma un altre problema, el dels ancians que només tenen un fill; si aquest mor, no tenen qui els cuidi. En un país on la tradició marca que són els fills els que cuiden els pares quan es fan més grans, es veuen empesos cap a la solitud.

"Nosaltres no et venem un aparell, et venem un company amb un cor. El nostre robot social d’acompanyament creix i evoluciona a mesura que l’utilitzes, s’acostuma als teus hàbits, no és només un robot", explica a Efe Revathi, encarregada de les relacions públiques de l’empresa de Singapur GT Robot, que participa a la fira a Xangai.

Altres robots

El GT Wonder Boy té un preu més assequible que Snow, 1.900 dòlars, encara que una mida molt més petita, 23,8 centímetres. I també promet que amb el temps evoluciona, es personalitza i és com si "humanitzes el robot", explica Revathi.

"Té funcionalitats especials per a avis, els entreté, els conta històries, fins i tot té la funció d’establir converses i fer exercicis per exercitar el cervell", apunta. A més, els ajuda amb una de les tasques més vitals de les persones grans, la presa de les seves medicacions, amb alertes i recordatoris.

Segons un recent informe publicat per l’Acadèmia de Ciències Socials sobre les condicions de vida de les persones grans de la Xina, al voltant del 15,3 % dels avis necessiten atenció addicional a la que tenen, una xifra que ha augmentat en 9 punts percentuals des del 2000.

Els robots d’acompanyament entretenen els ancians, els expliquen històries, estableixen converses i fan exercicis per exercitar el cervell. / EFE

Segons l’informe, els tipus d’atenció desitjats per les persones grans inclouen les visites domiciliàries del metge, les tasques domèstiques, l’educació sanitària i l’assessorament psicològic. Els robots podrien realitzar algunes d’aquestes tasques.

"El Wonder Boy és molt senzill, és semblant a un telèfon. El sistema de reconeixement de veu és molt útil per a la gent gran que moltes vegades té problemes de vista i gràcies a aquest sistema poden fer trucades, fer reserves, buscar viatges", diu Revathi.

Segons la seva opinió, el fet que un robot pugui substituir els humans en algunes tasques "no és trist" perquè "l’objectiu és millorar les nostres vides". "El tema és utilitzar la tecnologia d’una manera intel·ligent, fer un balanç", explica.

Els robots estan començant a ser utilitzats també en residències d’ancians, entre les quals n’hi ha una de la ciutat d’Hangzhou, on exerceix les seves tasques A-Tai, que ajuda els cuidadors i entreté els més de 1.300 ancians que hi viuen.

Notícies relacionades

A-Tai és capaç de cantar òpera tradicional xinesa, la música favorita de molts ancians, i de trucar per telèfon als parents dels residents.

Tot i que encara és minoritari l’ús d’humanoides al món, a la Xina cada vegada està més estès i molts dels experts que participen en CES Àsia van concordar que és una qüestió de temps que aquests éssers s’integrin en el funcionament de la societat.

Temes:

Robots Xangai